Gå til sidens hovedinnhold

Dollaren raser - kronen knallsterk

Store utslag i valutamarkedet det siste døgnet.

Siden i går har dollaren falt og kronen styrket seg betraktelig.

NA24 - din næringslivsavis

Ikke siden i fjor høst har kronen vært så sterk mot dollar, da den i en kort periode ble notert til 5,2348.

Store utslag
Ifølge DnB Nor Markets skyldes dette at sentralbankenes opptreden - med rentemøter og uttalelser torsdag - i tillegg til en rekke økonomiske nøkkeltall, ga store utslag i rente- og valutamarkedene i går.

- Den amerikanske sentralbanken indikerte mer aggressive kutt i rentene, Bank of England holdt renten i ro og norsk inflasjon ble høyere enn ventet. Det ga svakere dollar, sterkere pund og sterkere krone, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets fredag morgen.

Bernanke indikerte nye rentekutt
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke holdt i går et foredrag i Washington om de økonomiske utsiktene. DnB Nor Markets mener Bernanke var tydelig mer bekymret i forhold til de økonomiske utsiktene i forhold til det som tidligere var kommet frem.

- Nå la han vekt på at de realøkonomiske utsiktene var svekket og at risikoen på nedsiden var mer tydelig, skriver DnB Nor-økonomen, og legger til:

- Tidligere har han også vist til risikoen for økt inflasjon. Den var heller ikke utelatt nå, men samtidig pekte Bernanke på at inflasjonsforventningene var rimelig godt forankret. Uttalelsen om at «we stand ready to take substantive additional action as needed to support growth and to provide additional insurance against downside risks» er dermed lett å tolke som at Fed er rede til å kutte renten med 50 bp. på møtet 29. og 30. januar. Markedet priser nå dette nesten fullt inn.

Her er noen valutakrysninger fredag morgen:

USD/NOK: 5,2758
EUR/NOK: 7,7980
GBP/NOK: 10,3003
EUR/USD: 1,4785

Følg valutakurser

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget