Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Dollaren raser - kronen rett til værs

RETT TIL VÆRS: Kronen er i full fart oppover mot dollaren.
RETT TIL VÆRS: Kronen er i full fart oppover mot dollaren. Foto: Infront
Sist oppdatert:
New York-turen er blitt mye billigere siden jul. Dollaren er nå på sitt svakeste mot kronen på to og en halv måned.

Kronen styrker seg kraftig mot dollaren inn mot helgen og en dollar koster nå under åtte kroner for første gang siden slutten av oktober i fjor.

Dollaren har gått fra å koste 8,41 kroner like før jul har til 7,91 kroner, altså 50 øre mindre, fredag. Det må sies å være en særdeles kraftig dollar svekkelse på bare tre uker.

Les også: Nyttårsrally for kronen

Opp og ned

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets sier at den kraftige bevegelsen skyldes en kombinasjon av kronen har styrket seg mot en rekke valutaer, mens markedet har blitt mindre positive til dollaren.

- Hvis du ser fra nyttår så har vi hatt en generell kronestyrking som jeg tror har sammenheng med at kronen var ekstremt svak før jul. Jeg tror mange investorer kom tilbake etter nyttår med blanke ark og så på hva som var billig, og kronen så villig ut, sier Bruce til Nettavisen.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

Hauk og due

Samtidig har Den europiske sentralbanken (ESB) nylig indikert at de snart skal slutte med de ekstraordinære pengepolitiske tiltakene de har gjennomført for å få igang den trege europeiske økonomien.

Les også: Den europeiske sentralbanken skrur opp vekstprognosene

Det har ført til en sterkere euro, mens dollaren er blitt sendt på defensiven, ettersom spriket mellom den amerikanske og europeiske sentralbankens pengepolitikk nå er mindre enn det har vært. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve er allerede godt igang med å heve renten, noe de gjorde senest i forrige måned, mens ESB har frem til nå gjort alt de kan for å holde rentene lave.

STERK EURO: Grafen over euro mot dollar viser at den europeiske fellesvalutaen har aldri vært sterkere mot dollaren siden slutten av 2014

- Mange har tenkt at USA vil kjøre i vei med rentehevinger mens ESB vil kjøpe verdipapir (for å holde renten lave, journ.anm) til evig tid. Det bildet er i ferd med å endre seg, sier Bruce.

Det har ført til at euroen fredag er på sitt sterkeste mot dollaren på over tre år. Bruce sier at dette også påvirker kronen.

- Kronen blir handlet veldig mye mot euroen, så markedet verdsetter kronen ut fra euroen, derfor påvirker dette også dollarkursen mot kronen, sier Bruce.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!