*Nettavisen* Økonomi.

Dollaren ruser mot gamle høyder

Foto: (Scanpix)

Ubalansen i pengemarkedet sender den amerikanske valutaen opp.

02.10.08 14:43

Den amerikanske valutaen passerte torsdag 6-tallet mot kronen. Så høyt nivå har den ikke vært på siden juni i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Etterspørselen etter dollar har økt i kjølvannet av tørken i pengemarkedene. Bankene betaler nå store påslag på pengemarkedsrenten for sine innlån som en følge av at markedet er usikre på effekten av redningspakken i USA og om den blir implementert.

LES MER: Ja til krisepakken

Det siste døgnet har dollaren steget mot 15 av de 16 mest handlede valutaene.

Svakere euro
Samtidig har euroen i dag svekket seg til det laveste nivået på ett år mot dollar i forkant av rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ECB). Det spekuleres i at sentralbanksjef Jean-Claude Trichet vil legge vekt på faren for at euro-sonen vil komme i en resesjon.

- Jeg kan vanskelig se for meg hva som kan komme ut av ECB-møtet i dag som vil være positivt for euroen. Dersom de opprettholder den haukete tonen vil markedet fokusere på risikoen mot vekst. Dersom de innrømmer at det er fare for veksten vil det bli sett på som en erkjennelse på hvor ille det tilstanden er, sier valutastrateg Adam Col i RBC Capital Markets Bloomberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Venter kutt senere
Selv om ingen av de 58 økonomene som er med i Bloomberg-undersøkelsen venter rentekutt i dag, øker forventningene om at det vil komme et kutt i løpet av de nærmeste måneden.

- Bekymret for inflasjonen
Nordea Markets mener i likhet med alle andre analysemiljøer at ECB holder styringsrenten uendret på 4,25 i dag.

- ECBs hovedutfordring for øyeblikket er ubalansene i pengemarkedet. Det er problemer de vil takle med andre midler enn renteendringer. Vekstutsiktene er i de flestes øyne svekket siden siste møte, noe også ECB antagelig vil måtte innrømme. Vi tror imidlertid at banken fortsatt vil bekymre seg over oppsiderisikoen til inflasjonen. De vil derfor neppe endre sin nøytrale holdning, skriver meglerhuset.

Her er noen valutakrysninger torsdag:

USD/NOK: 6,0030
EUR/NOK: 8,2921
GBP/NOK: 10,5694
EUR/USD: 1,3818
SEK/NOK: 85,1300

Følg valutakurser

Beslutningen fra rentemøtet i Den europeiske sentralbanken offenttliggjøres klokken 13.45.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag