NA24.no

Dollaren slår tilbake

Sist oppdatert:
Den amerikanske dollaren løfter seg sterkt mot både euro og norske kroner.

De siste ukene har markedet sett med gru på at dollaren har falt under 5 kroner mot norske kroner og 1,6 mot euro. Men nå gjør den et byks opp.

NA24 – din næringslivsavis

Spekulasjon om at den amerikanske sentralbanken vil stoppe videre rentekutt har skapt støtte for dollaren.

- Vi har startet å se mindre panikk i USA og det omsettes i lavere forventninger til at den amerikanske sentralbankens rentekutt snart er over, sier den Tokyo-baserte strategen Naomi Fink ved Bank of Tokyo Mitsubishi til Bloomberg News.

I morgentimene fredag handles euroen til 1,5680 mot dollaren mens en dollar koster 5,085 norske kroner. Den siste uken har dermed dollaren styrket seg 1,6 prosent mot euro mens kronen har svekket seg hele 2,3 prosent mot dollaren på samme tid.

Oljen falt
Dollarstyrkelsen har også senket prisen på råvarer som er nominert i den amerikanske ankervalutaen. Olje handlet på råvarebørsen i New York har falt 0,5 prosent i morgentimene fredag ettersom dollaren har falt tilbake. Oljen handles nå til 115,44 dollar fatet, mens den tidligere denne uken har vært oppe i nesten 120 dollar fatet.

Dollarindeksen som handles på futuresbørsen ICE i New York ble notert til 72,61 fredag morgen, noe som er det høyeste nivået siden starten av april. Det melder Bloomberg News. Dette er en indeks som følger dollarens utvikling mot seks av de viktigste handelspartnerne.

Konkurransen
For amerikanske eksportselskaper har dollarfallet vært kjærkomment ettersom de øker sin konkurransekraft. Tilsvarende har det vært ille for europeiske og asiatiske eksportselskaper som opplever at de får svakere konkurransekraft mot sine amerikanske konkurrenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere