Dollaren til himmels

Foto: (Scanpix)

Kronen får rundjuling.

02.03.09 09:56

Dollarkursen styrker seg kraftig i morgentimene mandag, og en dollar koster nå 7,19 kroner.

NA24 - din næringslivsavis

DnB Nor Markets skriver i et notat til sine kunder mandag at frykten har tatt mer tak i markedene med nedgang for aksjemarkedene og oppgang for dollaren.

Større uro
- Norges Bank opplyste at den ikke vil kjøpe valuta i mars til oljefondet. Det var ikke så overraskende. Mer overraskende var det forrige måned da den besluttet å kjøpe litt valuta i februar. Den norske kronen har svekket seg med 1,5 prosent mot euro siden fredag morgen og svekkelsen fant steg gjennom fredagen, melder DnB Nor Markets og peker på at dette faller godt sammen med risikoaversjonen i markedene.

HTML EMBED

Mandag morgen fortsetter svekkelsen, og Camilla Viland, analytiker i DnB Nor Markets peker på at det er større uro i markedene.

- Det som nå virker å skje er at markedet har blitt mer nervøst igjen, sier Viland til NA24.

- Den svake utviklingen i svenskekronen har nok dratt med seg den norske, og i tillegg ser vi at det er tiltagende uro i markedet, fortsetter Viland.

HTML EMBED

Følg kronekursen

Tynne volumer
Viland peker også på at volumet er tynt, og at enkeltaktører dermed kan styre kursen i større grad enn før.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Jeg kan ikke se noen særnorske nyheter som skal være med på å forklare dette. Generelt er det imidlertid slik at volumene er tynne, og dermed kan vi fortsatt få se store svingninger i kursene.

Også mot euro ser vi en markant svekkelse for den norske kronen. En euro koster nå like over ni kroner, og det er spesielt i morgentimene mandag at svekkelsen for norskekronen har kommet.

- Likviditetspremien for dollar ser ut til å være moderat stigende. Finanskrisen rammet de skandinaviske landene hardt i fjerde kvartal, skriver DnB Markets videre, og peker på elendige BNP-tall fra Sverige.

Meglerhuset tror den norske kronen kommer til å styrke seg i tiden fremover, og spår en dollarkurs på 6,54 i mai, og en eurokurs på 8,50 i mai.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.