NA24.no

Dollaren under seks kroner

Dollar Amerikanske dollar US Dollar
Dollar Amerikanske dollar US Dollar Foto: JO YONG-HAK (REUTERS)
Faller til det laveste nivået mot norske kroner siden oktober i fjor.

Den amerikanske valutaen dollar svekker seg mot euroen og andre sammenligbare valutaer. Mot norske kroner selges dollaren under seks kroner etter en svekkelse fredag på 0,8 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Vel så viktig som at dollaren faller er det at den norske kronen styrker seg. Torsdagens BNP-tall har medført at kronen har styrket seg mot både dollaren og euroen. Bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge økte med 0,3 prosent i andre kvartal. Dette er en langt bedre utvikling enn hva konsensus blant økonomene satset på. Estimatene sprikte i forkant av tallene fra Statistisk sentralbyrå, men flertallet satset på et fall i BNP på mellom 0,2 og 0,3 prosent i årets andre kvartal.

Les mer: - Renteøkning i sikte

Fredag koster en dollar 5,97 kroner. Det er det laveste nivået siden oktober i fjor. En euro koster 8,55 kroner. Så billig har ikke euroen vært siden mars tidligere i år.

Innkjøpssjefene i eurosonen er også blitt langt mer lystig innstilt til utviklingen. Foreløpige tall for august viser at den sammensatte innkjøpssjefindeksen PMI steg til 50 poeng. Det er godt over hva markedet hadde forventet og en klar forbedring sammenlignet med august.

Les mer: Bedring blant innkjøpssjefene

Det er også klare tegn til at risikoviljen bedres. Det er synlig ved at aksjemarkedet har hatt en god utvikling. Torsdag steg S&P 500-indeksen til over 1.000 poeng, mens Oslo Børs igjen er over 300 poeng.

- Det at fire eurosone-land allerede har levert positive veksttall i andre kvartal er en god indikator på at eurosonen forlater den tekniske resesjonen i neste kvartal, sier Carsten Brzeski fra ING Financial Markets, ifølge Dow Jones.

Det er også en markant oppgang i oljeprisen som også påvirker den norske kronen. Et fat i spotmarkedet omsettes til rett over 74 dollar fatet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere