*Nettavisen* Økonomi.

Dollaren viser muskler

Styrker seg kraftig mot de store valutaene. Kronen taper terreng.

11.09.08 13:44

Den amerikanske valutaen har styrket seg kraftig mot flere av de store valuatene det siste døgnet.

NA24 - din næringslivsavis

Mot euro noteres dollaren 1,3925, som er det laveste på ett år.

Plasserer i dollar
DnB Nor Markets mener at økt riskofrykt får amerikanske investorer til å satse på egen valuta.

- Til tross for ytterligere problemer knyttet til den amerikanske banksektoren, har den amerikanske dollaren styrket seg i løpet av det siste døgnet. Trolig velger flere amerikanske investorer nå å trekke tilbake pengene sine fra de internasjonale kapitalmarkedene og i stedet plassere de i amerikanske dollar.

I morgentimene blir dollar handlet 5,80 mot norske kroner, og investorenes bevegelser rammer også den norske valutaen, mener meglerhuset.

- I så fall gjelder det også for det norske markedet, noe som kan ha medvirket til en relativt kraftig kronesvekkelse – spesielt mot dollar, skriver meglerhusets makroanalytiker i en morgenrapport.

Pessimisme og risikofrykt
Også mot euroen taper kronen terreng.

- Årsaken er den samme som har drevet euro/kronekursen opp siden slutten av august; nemlig økt risikofrykt og pessimisme i markedet, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

- Det gjør at valutaaktørene trekker seg ut av kroner og inn i store, tunge valutaer som man normalt forbinder mindre risiko med, mener Handelsbanken.

- Av samme grunn tror vi kronen skal fortsette å svekke seg de nærmeste dagene. I tillegg til dette er nok også trendfallet i oljeprisen en faktor.

Svakere signaler fra Europa
Eurosonen Dollaren har styrket seg siden slutten av juli. Ifølge Handelsbanken skyldes dette de svake signalene fra eurosonen.

- Først og fremst har en valutakurs alltid to sider, når det gjelder dollar mot euro så skyldes det ikke at dollaren først og fremst har styrket seg, men at euroen har falt i verdi, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til NA24.

- Hvorfor?

- Svaret er at det går dårligere i eurosonen.

- Men det går vel ikke akkurat så veldig bra i USA?

- Det gjør ikke det, men forskjellen er at det ikke er noe nytt lenger at USA sliter. Den real-økonomiske nedgangen i eurosonen kom over sommeren. Det som er nytt får mest oppmerksomhet, mener Syed.

- Den andre årsaken er oljeprisfallet fra 148 dollar fatet siden midten av juli. Detter er de to klareste årsakene. Investorene selger seg mer ut av euro enn de gjør i dollar, og da styrker dollaren seg, sier Syed.

Skal styrke seg videre
Handelsbanken tror på videre dollaroppgang.

- Jeg tror dollaren skal styrke seg videre. Siden begynnelsen av 2007 så er styrkelsen omtrent halvparten av den svekkelsen vi hadde i forkant. Dollaren begynte å styrke seg fra veldig lave nivåer på grunn av finanskrisen, sier Syed.

Her er noen valutakrysninger torsdag formiddag:

USD/NOK: 5,8046
EUR/NOK: 8,0859
GBP/NOK: 10,1423
EUR/USD: 1,3925
SEK/NOK: 84,9700

Følg valutakurser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag