NA24.no

Dollarfall kveler gigant

Enormt hedgefond rapporter om sin verste måned.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Finansgiganten Gioldman Sachs største hedgefond Global Alpha tapte hele 22,5 prosent i august noe som er den verste måneden for dette hedgefondet noensinne. Årsaken skyldes den siste tidens kraftige svekkelse i dollaren og såkalte markedsnøytrale strategier ble rundjult av markedets snuoperasjon, ifølge Marketwatch.

NA24 - din næringslivsavis

I et brev Goldman sendte ut til sine investorer kommer det frem at hedgefondet ved utgangen av august har tapt 33 prosent.

Global Alpha som forvaltet 8,5 milliarder dollar ved utgangen av juli er såkalt kvantitativt globalt makrofond, som betyr at det benytter seg av forskjellige datamodeller for å finne investeringsmuligheter og fondet står fritt til å handle i de fleste aksjer over hele kloden.

Global Alpha er over ti år gammelt da med ti millioner dollar i midler. I både 2003 og 2005 leverte hedgefondet gode varer med oppganger på over 30 prosent, og i 2006 var det nesten ti milliarder dollar i midler. Men i fjor tapte fondet nesten ni prosent i en periode da det gjennomsnittlige hedgefondet viste oppgang.

Flere hedgefond fikk kraftige smeller i august som følge av at noen markedsaktører ble tvunget til å selge posisjoner og kutte innflytelsen, eller antallet penger de lånte.

Dollarsvekkelsen gikk hard utover hedgefondet. Fondets valutastrategi tapte 8,9 prosent i august alene. Fondet sier at noen av deres valutaposisjoner var stilt opp med investorer som benytter seg av carry-trade, som vil si å låne penger i et land med lav rente for så å investere det i et annet land med mye høyere rente.

Men massive kutt i carry-trade straffet noen av fondets valutaposisjoner, ifølge Marketwatch. Det største smellet kom av fondets short-posisjon i japanske yen, som har vært yndet for carry-trade, og lange posisjon i australske dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere