NA24.no

Dollarrekyl i oljen

Sist oppdatert:
Svak dollarkurs reddet oljeprisen fra fall.

Oljen merket stort salgspress, fredag, men hentet seg inn i sluttminuttene.

NA24 - din næringslivsavis

Dårlige makrotegn sendte oljen helt ned i 108,92 dollar fatet tidligere på dagen, men prisen tok seg inn i sluttminuttene.

God uke
Frontkontrakten på den amerikanske lettoljen ender nesten helt flatt, opp 0,03 prosent på råvarebørsen i New York. Dette innebærer at den ble omsatt for 110,14 dollar fatet, da Nymex stengte gulvhandelen.

Onsdag satte amerikanskhandlede råoljen ny rekordnotering på 112,21 dollar fatet, og alt i alt har det svarte gullet blitt 3,7 prosent dyrere denne uken.

Spår lavere etterspørsel
Årsaken til svekkelsen tidligere på dagen var at Energibyrået IEA kuttet sine estimater med 310 000 fat råolje per dag, i forhold til forrige måneds prognoser. Dermed venter de en daglig etterspørsel på 87,2 millioner fat. Estimatene ble kuttet på bakgrunn av torsdagens prognose fra IMF, der pengefondet kuttet estimatene fir BNP-veksten i 2008.

Oljen fikk derimot hjelp av en svekket dollar. Den amerikanske pengeenheten svekket seg mot de viktigste valutaene. Dollarindeksen, som måler dollaren mot en kurv av valutaer, falt 0,49 prosent.

- Det ser ikke ut til at energimarkedene kommer til å koble seg fra den viktige sammenhengen med dollarmarkedet, sier Edward Meir, analytiker i MF Global, til Marketwatch.

Dollarhjelp
Siden oljen handles i dollar vil en svekkelse i den amerikanske valutaen gjøre den billigere relativt til andre valutaer. Dette vil motivere til kjøp blant utenlandske investorer, og gjøre råvaren mer interessant som en hedge for de innenlandske investorene.

Nettopp det siste poenget har vært en drivende faktor bak den siste tids oljerally. Hedgefond og institusjonelle investorer har pøst inn penger i ulike råvarer, og den sterke pengestrømmen har dratt opp prisene.

- Alle har sett på det fundamentale, som tilsier at prisen skulle falle, men den fallende dollaren og turbulensen i markedet har fått innvirkning på pengeflyten inn i råvarer, sier Simon Wardell, energiforskningssjef ved Global Insight, til Bloomberg News.

Fredag kveld koster en dollar 5,02 kroner, ned 0,43 prosent. Alt i alt er oljen altså blitt billigere i norsk målestokk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere