NA24.no

Dollarsmurt oljeoppgang

Oljeprisen løfter seg til det høyeste nivået på nesten fire måneder.

Forrige uke steg oljeprisen 11 prosent og oppgangen lar seg ikke stagge. Mandag løfter prisen på det sorte gull seg med 1,6 prosent til 52,9 dollar fatet for den amerikanske referanseoljen som handles ut fra råvarebørsen i New York.

Følg prisene på råvarer her

En av forklaringene på oppgangen er dollaren som svekkes i verdi mot euro og andre valutaer. Dette øker attraktiviteten for råvarer som olje som inflasjonsbeskyttelse. Oljeaktørene så også med positive øyne på annonseringen fra Federal Reserve forrige uke. De har bestemt seg for å kjøpe tilbake amerikanske statspapirer for å få ned lånekostnaden.

- Sentimentet har definitivt bedrer seg etter utspillet fra den amerikanske sentralbanksjefen. Men vi må se ytterligere svekkelse av dollaren for å sikkelig etablere 50 dollar fatet som en base, sier den australske råvareanalytikeren Toby Hassall til Bloomberg News.

Hassall peker på at etterspørselen etter olje fremdeles vil være svak, og det er ikke mye som tyder på etterspørselsvekst med det første. Dermed er oljeprisen sårbar dersom ikke dollarkursen fortsetter nedover.

Oljeprisen får også hjelp fra aksjemarkedet i Asia som innleder denne uken med oppgang etter optimisme om at de mange stimulipakkene som verdens største land nå pøser ut i økonomien vil fungere.

Også prisen på nordsjøolje løfter seg. Et fat brent-olje, som handles i London, for levering i mai løfter seg 1,9 prosent til 52,2 dollar fatet i morgentimene mandag. Fredag forrige uke steg brent-prisen med 1,1 prosent og uken endte således med en oppgang på 12 prosent.

Nå er markedet svært spent på hva årets kjøresesong i USA vil vise. Etterspørselen etter bensin er på sitt høyeste fra juni til august. Det er forventet at sommersesongen vil kunne dra opp oljeprisen noe når man skriver slutten av mai på kalenderen. De amerikanske lagrene av bensin holder nå til 23,9 dager med dagens etterspørsel, ned fra 25.6 dager for ett år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest