*Nettavisen* Økonomi.

Dollarsuksessen Dolly

Foto: (Scanpix)

I kveld synger hun i Bergen, men i USA er Parton mer kjent som forretningskvinne enn for frontpartiet.

09.03.07 19:04

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Når Dolly Parton spiller for fulle mugger i Vestlandshallen i Bergen i kveld, er det få som aner at damen har mer å by på enn countryslagere og silikonpupper.

NA24 - din næringslivsavi

I 2004 kom hun på Wall Street Journals liste over verdens 50 mest innflyteleserike businesskvinner, takket være hennes egen fornøyelsespark Dollywood.

Berg-og-dal-bane
Dollywood er blitt kåret til en av verdens tre beste temaparker, og over 2,5 millioner mennesker besøker parken årlig. Dolly investerte tidligere i år i en ny berg-og-dal-bane til 125 millioner kroner.

Dolly vokste opp i tarvelige kår i Tennesse. Hennes eventyrlige karriere startet da hennes gamle venn og mentor Porter Wagoner fikk problem med skattemyndighetene. For å betale skatten var han nødt til å selge musikkforlaget han drev, og Dolly øynet sjansen til å kuppe rettighetene till Wagoners låter. Hun betalte visstnok flere 100 000 dollar for å overta selskapet, noe som i ettertid har vist seg å være vel investerte penger. I dag står det en kopi av bardomshjemmet midt i temaparken.

Smart blondine
Den nye boken om Dollys forretningsimperie fikk den kledelige tittelen ”En smart blondine”. En av hennes strategier har vært å alltid få folk til å omtale henne i positive ordlag, og alle hennes ansatte har måttet skrive under på at de utelukkende vil tale om Parton i flotte ord.

Det er første gangs siden 1970-tallet at Dolly er på Europa-turné.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.