*Nettavisen* Økonomi.

Dolly Dimples fikk omsetningsforbud etter tilsyn

Mattilsynet skrev ut et hastevedtak til Dolly Dimples på Lagunen.

Mattilsynet skrev ut et hastevedtak til Dolly Dimples på Lagunen. Foto: Rune Johansen (Bergensavisen)

På kjølerommet fant Mattilsynet kjøtt som var 14 grader varmt.

24.04.14 12:13

(Bergensavisen): Mattilsynet skrev ut et hastevedtak til Dolly Dimples på Lagunen etter at de hadde vært på tilsyn hos dem for et par uker siden.

Under tilsynet ble det avdekket at det var høy temperatur både i kjøleskap, kjølerom og i varer som ble oppbevarte der. Mattilsynet målte lufttemperaturen i kjølerommet til elleve grader, og 9,5 grader i kjøleskap, skriver Ba.no. I begge kjøleanretningene oppbevares varer som skal lagres ved maks fire grader.

Kjernetemperaturen på marinert kylling som ble oppbevart i kjølerommet, ble målt til 14 grader.

FROSNE VARER VAR OK

På grunn av helsefare fikk restauranten forbud mot å selge kjøttvarene som hadde for høy temperatur, samt vedtak på at de defekte kjølerommene ikke skulle brukes til oppbevaring av kjøttvarer før temperaturen var tilstrekkelig lav.

– Høye temperaturer i lett bedervelige matvarer kan medføre oppvekst av sykdomsfremkallende mikroorganismer og dermed økt risiko for utrygg mat, skriver Mattilsynet i sitt hastevedtak.

– De fikk et hastevedtak på at de ikke fikk selge noen av kjøttvarene som hadde for høy temperatur. De hadde også noen kjøttvarer som var lagt til tining kvelden før, og som fortsatt var frosne. Disse fikk de selge dersom de flyttet dem til en av kjølebenkene som fungerte, sier Silje Christine Kallestad Borge, førsteinspektør i Mattilsynet.

Grunnen til at omsetningsforbudet gjaldt kjøttvarene er at Mattilsynet anså at disse varene utgjorde den største risikoen.

MÅLTE IKKE VARENE

På kjølerommet ble det oppbevart varer som kjøtt, pizza, ost, melk og grønnsaker. I kjøleskapet, der det også ble observert for høye temperaturer, ble det oppbevart rømmedressing.

Ifølge Mattilsynets vedtak opplyste de ansatte at de hadde merket at temperaturen var for høy, og at de har prøvd å tilkalle service. Det var ikke gjort andre tiltak for å sikre at varene ble oppbevart i tilstrekkelig lave temperaturer.

De ansatte opplyste også om at de hadde rutiner for å måle lufttemperaturen i kjølerommet, men ikke temperaturen i selve produktene.

I tillegg til hastevedtaket fikk restauranten vedtak om å utbedre kjøleanordningene som hadde for høye temperaturer, samt et vedtak om å sørge for at det finnes tilgjengelige håndvasker slik at det er mulig å utføre en hygienisk håndvask i praksis.

– ØDELAGT AGGREGAT

Daglig leder for Dolly Dimples i Norge, Tore Garmo, sier til BA at et aggregat på taket hadde gått i stykker samme morgen som Mattilsynet var på besøk.

– Det ble besluttet at all mat på kjøl måtte kastes som følge av dette. Disse tiltakene ble behandlet korrekt av våre ansatte, sier Garmo.

Han sier at han synes det er bra at Mattilsynet i Bergen gjør en grundig jobb og at reglene for matproduksjon er strenge.

– Det gir oss noe å strekke oss etter, og det gjør vi gjerne. De kom til oss en dag da vi hadde tekniske problemer, og det ble håndtert. Det ble tilkalt reparatør av kjøleanordningene samme dag, og alt skal nå være i orden, sier han.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.