NA24.no

Dommedagsprofet rasler med sabelen

Foto: Lis Merethe Homdal
Sist oppdatert:
Mannen som forutså den amerikanske boligboblen, advarer i mot depresjon og slutten for euroen.

Den amerikanske økonomiprofessoren Nouriel Roubini – også kjent som Dr. Doom – sier at Italias gjeld må restruktureres.

I et blogginnlegg hos Financial Times skriver den kjente «spåmannen» at det er mer og mer klart at den offentlige italienske gjelden ikke bæredyktig, og at den trenger en skikkelig restrukturering for å hindre et kaotisk brudd.

Roubini er professor i økonomi ved Universitetet i New Yorks Stern School of Business. Han er også styreformann i konsulentvirksomheten Roubini Global Economics. Roubini fikk kallenavnet Dr. Doom etter at han i 2006 påsto at «husprisene ville ødelegge økonomien». To år senere kom den globale finanskrisen, utløst av ikke overholdt husgjeld i USA.

Advarer i mot depresjon
«Med en offentlig gjeld på 120 prosent av bruttonasjonalprodukt, reelle renter på nært fem prosent og null vekst, trenger Italia først og fremst et overskudd på fem prosent av brutto nasjonalprodukt - ikke som nå på nært null - og dette bare for å kunne stabilisere gjelden.

Roubini advarer i mot at italienske renter kan øke og at veksten kan bli negativ. Enda verrre, så kan gjeldplanen som Den europeiske sentralbanken og Tyskland presser på Italia, snu situasjonen i landets økonom fra resesjon til depresjon, mener Roubini.

Den kjente økonomiprofessoren mener at Italias offentlige gjeld burde reduseres til i verste fall 90 prosent av bruttonasjonalproduktet, fra dagens 120 prosent. Roubinis forslag er å gi investorene tilbudet om innlåse gjelden sin dagens verdi, eller løse det inn i en 25 prosents rabattert obligasjon.

Kan gå ut av euroen
Roubini skriver videre at en gjeldsrestrukturering vil imidlertid ikke løse Italias problem med lavere vekst og resesjon, svak konkurranse og store underskudd. For å takle dette kreves det en skikkelig omveltning som til slutt kan føre til en eventuell slutt på Italias, og andre medlemslands, eurosamarbeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere