*Nettavisen* Økonomi.

Dommen klar i juni

Foto: Privat

08.04.13 13:22

Norske Waleed Ahmed har vært varetektsfengslet i seks måneder.

Den unge gründeren skulle erobre verden. Med selskapet Grønt Norge skulle 21-åringen utvikle og selge miljøvennlig teknologi.

Innovasjon Norge ga Grønt Norge 150.000 kroner i etablerertilskudd. Næringstopper, kongelige, politikere og media sto i kø for å hylle nordmannen.

I høst fikk eventyret en brå slutt. Waleed Ahmed ble tatt for millionsvindel i USA. Ahmed sitter fengslet i Los Angeles for å ha lurt en pengesterk investor til å betale 1,1 millioner dollar for enerett til Justin Bieber-konserter i Skandinavia. Rettigheter han diktet opp.

Fengslet i september

Ahmed har sittet varetektsfengslet i Los Angeles siden slutten av september.

Statsadvokat Andrew Brown forteller til Nettavisen NA24 at Ahmed erklærte seg skyldig i begynnelsen av mars.

- Ingenting har endret seg siden det. Straffeutmålingen er satt til 3. juni 2013, sier han til Nettavisen.

Vet du noe om denne saken? Tips Nettavisens journalist!

Det er noen få dager etter at Ahmed fyller 22 år. Dommen faller klokken syv på kvelden norsk tid.

Får ikke makstraff

Selv om det er lite som tyder på at Ahmed får maksstraff, vil han ikke vende tilbake til Norge med det første. Overføring av soning fra utlandet skjer sjelden i slike saker.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Strafferammen er 20 års fengsel, men fengselsstraffen vil bli bestemt av dommeren og vil trolig være mye mindre. Etter at han har sonet ferdig, vil han bli deportert fra USA til Norge, fortsetter statsadvokat Brown.

- Hvor lang straff kan han få?

- Jeg beklager, men min arbeidsgiver vil ikke at jeg skal uttale meg om det. Jeg har bare lov til å si kommentere forhold som er kjent, og hva loven sier på området, sier han.

Det kan skape trøbbel for forskikringssvindelsaken som Ahmed er tiltalt for i Norge. Saken er berammet 17. juni i Follo tingrett.

- Utsetter sak på forsikringssvindel

Politiet i Follo kan ikke si noe om hvorvidt saken bli utsatt. Hans forsvarer er derimot langt mer sikker på at Ahmed ikke blir å se på tiltalebenken.

- Akkurat nå er det lite som tyder på at denne saken skal opp til sommeren, sa advokat Harald Jahren i advokatfirmaet Hellerøy & Co til Nettavisen NA24 i midten av mars.

(Saken fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjørn Olsen

- Jeg tror ikke jeg gjør noe mer i denne saken. Jeg tipper at den blir liggende, fortsatte advokaten.

Vet du noe om denne saken? Tips Nettavisens journalist!

I lang tid har Nettavisen NA24 forsøkt å få den fengslede mannen, hans familie og amerikanske advokat Humberto Diaz i tale. Tross gjentatte forsøk med telefon, e-post og husbesøk ønsker ingen å uttale seg om saken.

Annonsebilag