Dømt for å slå dårlig robot

Foto: (Scanpix/Privat/Montasje)

Svend Egil Larsen og Peder Veiby får fengselsdom for å ha lurt aksjerobot.

29.03.12 18:27

Onsdag falt dommen i den mye omtalte saken mot to daytradere som hadde tjent penger på å handle mot et dataprogram, en såkalt aksjerobot, hos et internasjonalt meglerhus.

Svend Egil Larsen (39) og Peder Veiby (27) er dømt til betinget fengsel på henholdsvis 90 og 120 dager. I tillegg får de to års prøvetid og inndragning av henholdsvis 105.000 og 165.000 kroner, fremgår det av dommen fra Oslo tingrett. Dette er i tråd med aktors påstand.

De to er dømt for brudd på Verdipapirlovens forbud mot markedsmanipulasjon.

Vil anke
Larsen sier umiddelbart til NA24 at dommen vil bli anket.

- Jeg har ikke lyst til å være dømt for noe et samlet aksjemarked mener bør være lovlig, sier han.

- Vi vil prøve saken for noen som kanskje har mer kompetanse på aksjemarkedet, sier Larsen, som legger til at han er veldig overrasket over dommen.

- Det tror jeg også mange andre er. Også aktor. Spesielt etter det som skjedde i retten, sier Larsen.

Her kan du lese dommen

Mot robot
Det oppsiktsvekkende ved saken er at investorenes motpart i de aktuelle handlene var en «robot», i realiteten et dataprogram. Bak dataprogrammet stod det internasjonale meglerhuset Timber Hill (TMB), som har spesialisert seg på denne typen automatisk handel med verdipapirer.

Ifølge tiltalen har de to oppdaget en svakhet ved Timber Hills program, som medførte at de tjente penger på å gjennomføre handler som førte til at programmet flyttet kursene som ble tilbudt i en slik grad at de to kunne hente ut en gevinst på etterfølgende handler.

De to oppdaget at hvis de først kjøpte en stor post, flyttet Timber Hills robot automatisk sine kjøper- og selgerkurser. Deretter kunne man flytte disse kursene videre ved å gjennomføre flere kjøp av små poster. Til slutt hadde roboten flyttet kursene sine så mye at de to traderne kunne selge alle aksjene de hadde kjøpt med gevinst.

For enkelt
I dommen forklares det at dette var mulig av to grunner, for det første fordi dette var aksjer der det generelt var lite handel og få andre som stilte kurser. I tillegg var Timber Hills program for enkelt. «TMBs system responderte like effektivt på ordre med lite volum som på ordre med stort volum. I tillegg hadde systemet for liten spread - maskinen hevet ikke bare salgskursen etter gjennomført salg, men også kjøpskursen - og i like stor grad», heter det i dommen.

De totalt 72 tilfellene i tiltalen forekom i aksjene Hafslund, Wilh. Wilhelmsen og Odfjell. Veiby skal ha tjent rundt 250.000 kroner, Larsen rundt 160.000 kroner. De to opererte uavhengig av hverandre. Handelen skjedde vinteren 2007/2008.

Slik skjedde det
Her er et stilisert eksempel på hvordan handelen foregikk:

 • Børsens handelssystem viser at en aktør er villig til å kjøpe 5.000 aksjer i et selskap til 9,70 kroner (kjøperkursen). Samtidig er 5.000 aksjer til salgs for 10,00 kroner (selgerkursen). Du kan i prinsippet ikke vite hvem som vil kjøpe og selge, men i praksis forstår du at det er samme aktør.
 • Du kjøper 5.000 aksjer til 10,00 kroner.
 • Etter dette endrer kursbildet seg. Kjøperkursen er nå 9,80 kroner, mens selgerkursen er flyttet til 10,10 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,10 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 9,90 kroner, selgerkursen 10,20 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,20 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,00 kroner, selgerkursen 10,30 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,30 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,10 kroner, selgerkursen 10,40 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,40 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,20 kroner, selgerkursen 10,50 kroner.
 • Du kjøper 100 aksjer til 10,50 kroner.
 • Igjen endres kursbildet. Kjøperkursen er 10,30 kroner, selgerkursen 10,60 kroner.
 • Du selger så alle dine 5.500 aksjer til kurs 10,30 kroner.
 • Gevinsten: 1.500 kroner. Gevinsten kommer fra det første (og største) kjøpet. De senere (og mindre) kjøpene har alt i alt gått i null.

- Ikke legitimt
I dommen legges det vekt på at «de tiltaltes formål med de mellomliggende handlene, å påvirke TMB til å endre kursen, ikke var legitimt».

Videre understrekes det at behovet for straff ikke kommer av konsekvensene for TMB, men konsekvensene for markedet. Det vises til at handelen medført unaturlige svingninger i de aktuelle aksjene og at markedsaktører tok kontakt med børsen angående dette.

Retten mener at hvis man tillatter slik adferd, vil økt volatilitet kunne føre til svekket tiltro til markedet og markedets prisfastsettelse.

«Dette vil ha negative konsekvenser for utstedere av aksjer, da volatiliteten vil kunne avskrekke investorer fra å investere i aksjer», heter det i dommen.

I utmålingen av straffen ansees antall handler som skjerpende. Det samme gjelder at dette skjedde over et langt tidsrom og forsettlig. I formildende retning kommer at ingen av dem er tidligere domfelt, at kursutslagene ikke var spesielt store eller langvarige, men først og fremst at saken har ligget lenge hos politiet. Det vises til at det siste etter praksis medfører at hele eller deler av straffen blir gjort betinget.

Dommen var enstemmig.

NA24 har foreløpig ikke kommet i kontakt med politiadvokat Christian Steenberg eller Peder Veibys forsvarer Anders Brosveet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag