NEW YORK (Nettavisen): Mandag falt aksjekursen til Amazon 5,2 prosent. Nedgangen kom etter at USAs president Donald Trump gikk til angrep på selskapet via Twitter.

«Bare tåper, eller verre, sier at vårt pengetapende postvesen tjener penger på Amazon. De taper en formue, og dette vil bli endret. I tillegg stenger våre skattebetalende butikker sine avdelinger over hele landet. Dette er ikke rettferdig», skrev Trump.

Tirsdag fortsatte Trump angrepet på Amazon.

«Jeg har rett i at Amazon koster postvesenet massive beløp for å være deres leverandør. Amazon bør betale disse kostnadene (pluss) og ikke la amerikanske skattebetalere ta støyten. Mange milliarder dollar. Postvesenets ledere har ingen anelse (eller har de?)», skrev Trump.

For ordens skyld: Trumps påstand er feil, noe blant andre Politifact har påpekt.

Gabriel Sherman i Vanity Fair skriver at Trump ifølge fire kilder diskuterer ytterligere angrep på Amazon med sine rådgivere i Det hvite hus.

- Han har gått av hengslene her- dette er krig! Han blir besatt av ting og nå er han besatt av Jeff Bezos. Trump spør seg «Hvordan kan jeg ødelegge for ham?», sier en av kildene til Vanity Fair.

Jeff Bezos eier Amazon og er ifølge Forbes verdens rikeste mann. Han eier også The Washington Post, og ifølge amerikanske medier med kilder i og nær Det hvite hus, er denne koblingen essensiell.

USAs president tåler ikke kritiske oppslag i The Washington Post og responderer med å angripe Amazon, som er et av USAs aller største selskaper og ifølge Richard Quest hos CNN har om lag 500.000 ansatte.

Mandagens børsfall reduserte verdien av Amazon med 75 milliarder dollar.

Bezos eier rett nok både Amazon og The Washington Post, men han blander seg lite inn i hvordan avishuset drives til daglig.

- Jeg kan ikke si det tydelig nok, han har aldri foreslått en artikkel til noen her, han har aldri kritisert en artikkel og han har aldri stanset en artikkel. For å være helt ærlig, i en redaksjon med 800 journalister, kan jeg garantere at du ville ha hørt det hvis han hadde gjort noe slikt. Redaksjoner har en tendens til å mislike slike innblandinger, spesielt en redaksjon så stolt som The Washington Post, sier redaktør Martin Baron til The New York Times.

Også The New York Times opplyser at folk nær president Trump forteller dem at kritiske artikler i The Post ofte fører til at Trump angriper Amazon. USAs president har flere ganger brukt frasen «Amazon Washington Post» på Twitter.

Baron understreker at The Washington Post ikke vil la seg kue.

- Vi dekker ham slik vi føler at enhver president bør dekkes, sier Baron.

Samtidig som Donald Trump kritiserer Amazon og The Washington Post, tilsynelatende uten annen grunn enn kritisk journalistikk fra The Post, velger USAs president å rose Sinclair Broadcast Group, som presser journalister i nærmere 200 lokale TV-stasjoner til å fremme Trumps agenda.

Tidligere er det også blitt hevdet at skandalemagasinet National Enquirer, som eies av American Media Inc. hvor eier David Pecker er en mangeårig venn av Trump, kjøper rettighetene til historier som kan skade Trump bare for å sikre at disse historiene aldri kommer ut.

Flere tidligere ansatte har bekreftet at dette er en bevisst strategi, en strategi som er såpass utbredt at den har et kallenavn – «catch and kill».

- Vi trykket aldri et ord om Trump uten hans godkjennelse, har tidligere redaktør Jerry George fortalt The New Yorker.

Trump har ifølge Vanity Fair fortalt sine rådgivere at han tror at The Washington Post drives på samme måte, og at Jeff Bezos bruker The Post som et politisk våpen.

- Hans erfaring er med folk som David Pecker. Enten det er rett eller galt, vet han at det kan gjøres sånn, sier en republikaner nær Det hvite hus til Vanity Fair.

Tirsdag ser for øvrig aksjekursen til Amazon ut til å gå oppover igjen. I skrivende stund har den gått opp 0,2 prosent. Bare siden 26. mars har den likevel falt godt over ti prosent.