NA24.no

Donald Trumps USA satte verdensrekord


USAs president Donald Trump kan glede seg over at den amerikanske økonomien går bedre enn på lenge. Her under en emosjonell tale på gjenåpningen av en stor stålfabrikk i Granite City i delstaten Illinois 26.0718.
USAs president Donald Trump kan glede seg over at den amerikanske økonomien går bedre enn på lenge. Her under en emosjonell tale på gjenåpningen av en stor stålfabrikk i Granite City i delstaten Illinois 26.0718. Foto: Joshua Roberts (Reuters / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den amerikanske økonomien går så det suser.

Ferske tall viser at den økonomiske veksten i USA er den høyeste på fire år.

I andre kvartal vokste økonomien med en årlig rate på 4,1 prosent - den beste utviklingen siden tredje kvartal i 2014, skriver flere medier, blant annet Financial Times.

Flere nøkkeltall viser i tillegg at helsetilstanden i den amerikanske økonomien for tiden er utmerket, skriver CNN.

Først i verden

Business Insider melder at USA satte ny verdensrekord fredag.

De nye tallene viser at USA har nådd et årlig BNP på 20 trillioner dollar (omlag 163 trillioner kroner) - tilsvarende 19 norske oljefond etter dagens verdi). Ifølge Business Insider er USA første land i verden som når den milepælen.

Les også: Putin inviterer Trump til Moskva

Arbeidsløsheten er på det laveste nivået på 18 år, industrien går så det suser og eksporten øker i rasende fart, legger CNN til.

Amerikanernes forbruk, som utgjør rundt 70 prosent av den økonomiske aktiviteten, har skutt fart som følge av Trumps skattekutt.

Økonomer forventer at vekstfarten vil sakke av utover høsten når effekten av skattekuttene reduseres, og når et høyere rentenivå får påvirkning på amerikanernes forbruk.

Handelskrigen Trump utløste ved å innføre høy toll på stål og aluminium, har også bidratt til det gode kvartalsresultatet for amerikansk økonomi.

Les også: Trump-utsending i fredssamtaler med Taliban

Trumps annonserte tollavgifter vil ifølge økonomene kun påvirke veksten i ubetydelig grad. Dette kan dog snu seg dersom Trump innfører ytterlige tollavgifter.

Trump fornøyd

- Fantastisk vekstrate, sa Trump under en pressekonferanse kort tid etter at tallene ble offentliggjort.

Les også: Mann pågrepet for å ha hakket i stykker Trumps stjerne

- Disse tallene er veldig, veldig bærekraftige. Dette er ikke et engangstilfelle. Etter hvert som handelsavtalene hagler inn én etter én, kommer vi til å nå nye høyder, spår Trump, som hevder at hele verden nå er misunnelige på USAs økonomi.

Alle er dog ikke overbevist. Mark Zandi i analyseselskapet Moody's Analytics advarer og tror ikke at veksten vil vedvare.

Zandi tror amerikansk økonomi vil vokse med 3 prosent i år, men falle til 2,6 prosent i 2019 og til 0,9 prosent året etter.

– Veksten vil nesten stanse helt i 2020, for den veksten vi opplever nå er ikke bærekraftig, sier han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere