NA24.no

Doping-kaos i OL

Sist oppdatert:
Reuters meldte at flere OL-deltakere er tatt i doping. Det bekreftet Inggard Lereim. Så kom kontrabeskjeden.

BERGEN/PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): Giovanni Zotta, Italias representant i IOCs antidoping-kommisjon, lekket fredag til Reuters at det er funnet spor av EPO i blodprøvene til flere deltakere.

- Så langt har det vært flere tilfeller av EPO, men det må bekreftes før vi kan si noe annet, sa Zotta.

Den internasjonale komité (IOC) tilbakeviser nå Zottas påstander, men dopingjeger i Det internasjonale skiforbundet, Inggard Lereim fikk tidligere i dag langt i å bekrefte saken.

- Dette er trist, men forventet. Det kan dreie seg om alt fra to til veldig mange utøvere, ymtet han til TV 2 Nettavisen.

Så kom demantiet fra IOC, Zotta ble stille, og Inggard Lereim forstod han måtte moderere seg.

- Dette er et rykte før en realitet. Det er vanlig med slike rykter før store mesterskap, så vi får vente og se. Om ryktene stemmer, er det trist, men dessverre som forventet.

Ikke bekreftet
Ifølge Zotta er det foretatt 101 tilfeldige urinprøver, 98 EPO-tester og 78 tester for å avdekke misbruk av veksthormoner. Han understreker at flere tester må gjennomføres før det kan bekreftes at det dreier seg om misbruk av EPO.

- Avsløringene er et produkt av den politikken vi nå kjører, med massiv testing inn mot OL. Vi har holdt på i flere måneder allerede, med en naturlig intensivering nå de siste ukene og dagene. Det er svært viktig å teste utøverne for EPO nå før OL-start, fordi stoffet fungerer slik at jukseeffekten sitter i vesentlig lenger enn det tidsrommet vi greier å påvise det i.

- Altså, en utøver kan ha dopet seg nå i forkant av OL, og ha effekt av det gjennom hele mesterskapet. Dersom vi ikke hadde testet tett opp til det tidspunktet utøveren har dopet seg, ville vi ikke kunne påvise jukset i samme grad, forklarer han, og legger til:

- Vi tester tett som hagl nå før OL.

Foreløpig foreligger bare A-prøvene. B-prøvene skal imidlertid være ferdig analysert før de første øvelsene starter lørdag.

- Det er viktig at dette skjer raskt. B-prøven vil foreligge innen et døgn. B-prøven vil foreligger i morgen, inntil da vil navnene og nasjonene ikke bli offentliggjort, sier dopingjegeren Inggard Lereim.

Neppe norske
Nyhetene om positive dopingprøver hadde akkurat nådd den norske langrennsleiren da TV 2 Nettavisen snakket med presseansvarlig Rolf Nereng fredag.

FAKTA OM EPO

EPO (erythropoietin) er et glycoprotein som fremstilles naturlig i binyrene.

Stoffet bidrar til å øke produksjonen av antall røde blodceller som transporterer oksygen rundt i kroppen, og fører dermed til forbedret utholdenhet.

EPO kan bedre prestasjonsevnen med opptil 15 prosent i utholdenhetsidretter, men øker også faren for blodpropp og slag.

Stoffet ble lansert i 1987 for bruk i behandling av nyresykdommer, og er også brukt innenfor kreftmedisin. Preparatet ble imidlertid raskt oppdaget innen idretten, og har vært særlig mye brukt innen langrenn og langdistanseløping.

Sykkelsporten er imidlertid idretten som fremfor noen er assosiert med ulovlig bruk av EPO. Da tidenes dopingskandale ble avslørt rundt Festina-laget i Tour de France i 1998, hadde stoffet vært bruk i en årrekke allerede. Det er grunn til å tro at flere unaturlige dødsfall innen internasjonal sykkelsport skyldes EPO-bruk.

Først i 2000 lyktes det å utvikle en laboratorietest som kunne avsløre spor av EPO i urinen. Siden den gang er testmetodene blitt stadig bedre, og en lang rekke utøvere er avslørt.

- Ja, jeg har akkurat hørt de samme ryktene. Men foreløpig vet jeg ikke noe mer om dette, sier Nereng til TV 2 Nettavisen.

Omtrent det samme sier toppidrettssjef Jarle Aambø.

- Foreløpig har jeg bare hørt rykter. Jeg har ikke lyst til å kommentere saken før jeg har satt meg bedre inn i den, sier Aambø.

- Men ville dere vært informert dersom det var snakk om norske utøvere?

- Ja, da ville vi nok ha visst det nå.

Møte i formiddag
Zotta er de italienske helsemyndighetenes ansvarlige for doptester og landets representant i IOCs antidopingbyrå og WADA under lekene.

- I løpet av formiddagen vil vi sjekke alle tilfellene. Vi vil ha et møte om saken i løpet av kort tid, sier han.

Åtte utestengt
Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyste tidligere i dag at åtte langrennsløpere er nektet start i åpningsdistansene på grunn av for høyt hemoglobinnivå. Blant disse er den tyske stjernen Evi Sachenbacher stehle.

FIS understreker imidlertid at dette ikke er ensbetydende med at det er mistanke om at de har dopet seg, og det er usikkert om disse to sakene har sammenheng.

EPO virker på den måten at det øker antall røde blodceller som transporterer oksygen rundt i kroppen, og bidrar dermed til å forbedre utholdenheten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere