*Nettavisen* Økonomi.

Dotcom-dom omgjort

En økokrimdom mot Frank Quattrone, som kanskje var den fremste meglerstjernen i dotcom-tiden, er omgjort.

20.03.06 22:00

(NA24): En amerikansk domstol har omgjort en dom mot Quattrone, som var beskyldt for å ha forhindret etterforskningen av en finansskandale hos hans tidligere arbeidsgiver, meglerhuset Credit Suisse First Boston. Det melder nyhetsbyrået Bloomberg News.

Grunnen til at dommen ble omgjort var at juryen i den første saken fikk misvisende instruksjoner. Quattrone ble dømt til 18 måneders fengsel i mai 2004, etter at en første sak, i oktober 2003, endte uten at juryen klarte å bli enig.

Det ligger dermed an til enda en sak, med mindre det nå ender med et forlik.

Tiltalen mot Quattrone gikk ut på at han aktivt forsøkte å hindre en etterforskning av hvordan meglerhusene tildelte aksjer i aksjesalg for selskaper på vei mot børs mot slutten av 1990-tallet. Den gangen var det ansett som nesten sikre penger å kjøpe aksjer i slike salg, siden etterspørselen etter aksjer nesten alltid var langt større enn tilbudet, og kursene derfor som oftest steg den første dagen på børsen.

Han skal blant annet han sendte videre en e-post fra en kollega som oppfordret til å rense opp i filer og slette dokumenter, etter at Quattrone hørte at en etterforskning var på gang. Quattrone skrev at han støtte innholdet i mailen og pekte på at selskapet hadde retningslinjer som innebar at man skulle slette visse typer dokumenter.

Dotcom-stjerne
Quattrone var en av de aller største stjernene i dotcom-boomen som endte i 2000, et år dag han selv tjente 120 millioner dollar.

Han ledet teknologiteamet i meglerhuset Credit Suisse First Boston, som var et av de aller mest aggressive når det gjaldt å pushe IT- og internettselskaper inn på den brennhete Nasdaq-børsen i USA.

Blant Quattrones børsintroduksjoner var Amazon.com, som gikk på børs i 1997, og dermed var i forkant av netthandelsbølgen som feiet over børsen de siste årene på 1990-tallet.

Opphaussing og feilaktig informasjon rundt børsselskaper mot slutten av 1990-tallet endte både med flauser for de involverte, bøter til involverte meglerhus og fengselsstraffer til en rekke av aktørene.

Jobbet med Fast
Credit Suisse First Boston jobbet også med å ta norske Fast Search & Transfer på Nasdaq, men boblen sprakk før det skjedde.

Fast-aksjen falt på det meste 98 prosent etter notering på Oslo Børs, før selskapet stablet seg på bena igjen.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag