*Nettavisen* Økonomi.

Dow brøt 12.000

Dow Jones-indeksen var onsdag for første gang i historien over 12.000 poeng, men endte litt under denne grensen.

18.10.06 22:37

Dow Jones-indeksen var igjen stjernen på USA-børsen, i det denne eldste og mest kjente (men ikke viktigste) aksjeindeksen for første gang i historien var over 12.000 poeng. Det er første gang siden våren 1999 at indeksen passerer en 1000-grense.

Indeksen klarte ikke å holde seg over 12.000, og endte til slutt moderat opp til 11.992 poeng.

Selv om verdien av selskapene på Dow Jones aldri har vært verdt mer, er det ingen grunn til høydeskrekk. Aksjestrateg Peter Hermanrud i First Securities sier at markedet fortsatt er moderat priset og at uroen er i ferd med å gi seg. Selv om prisen er litt over der de var for seks år siden, er inntjeningen fra selskapene langt høyere.

- Det er ikke stort annet å si enn at kursene er litt over der de var for seks år siden, men det er ikke noen grunn til å bli redd, sier Hermanrud til NA24 iMarkedet.

Strategen mener at risikoen er ikke blitt vesentlig høyere etter at kursene har kommet opp der de er nå.

Oljeprisen falt markant onsdag, etter ukentlige lagertall fra USA, som viste et blandet bilde. Det var uventet kraftig oppgang i råoljelagrene, men samtidig var det like overraskende nedgang i lagrene av raffinerte produkter, som bensin, diesel og fyringsolje.

Et fat nordsjøolje for levering i desember koster onsdag kveld 59,58 dollar, et fall på drøyt 2 prosent fra tirsdag. Dette førte til at olje- og oljeserviceaksjer jevnt over falt i størrelsesorden 1 prosent onsdag.

Tirsdag la flere av de store IT-bjellesauene frem sitt resultat for tredje kvartal, og det var noe blandet hva selskapet hadde å fortelle markedet. Mottagelsen var blandet. IBM steg onsdag 3 prosent, Intel steg 1 prosent. Men Motorola og Yahoo falt beggenær 5 prosent, og bidrog til at teknologisektoren var relativt svak onsdag.

Hyggelige økonomiske nøkkeltall bidrog onsdag til Dow-rekorden.

De amerikanske konsumprisene falt i september med 0,5 prosent. Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News hadde økonomene ventet at konsumprisindeksen ville falle med 0,3 prosent. Hvis en ser bort fra de volatile mat- og energiprisene steg konsumprisindeksen med 0,2 prosent og det var helt i tråd med hva analytikerne hadde ventet på forhånd.

Dette gjør at faren for inflasjon ble redusert og dermed mindre fare for renteøkninger i USA.

Boligsalget og boligbyggingen i USA har blitt vist mye oppmerksomhet av finansmarkedene den siste tiden. Flere eksperter har snakket om en boligboble som enten har eller er i ferd med å sprekke.

Dagens makrotall i USA viser at det ble påbegynt bygging av langt flere nye privatboliger i september enn det økonomene hadde ventet. Totalt ble det satt i gang bygging av 1,772 millioner mye boliger i forrige måned, mens markedet ventet at det ville påbegynnes byggingen av rundt 1,64 millioner nye boliger.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,36% til 11.992,68

Nasdaq -0,33% til 2.337,15

S&P 500 +0,14% til 1.365,96

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.