NA24.no

Dow Jones under 10.000

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Den globale børsnedturen fortsetter i USA. Dow Jones bryter viktig grense.

Mandag 6. oktober ligger an til å bli en historisk dårlig børsdag i det kredittkrisen forverres.

NA24 – din næringslivsavis

Rett ned
Det har ført til en ny nedtur på børsene og ras i finansaksjene. Investorene er bekymret for at nye kredittrelaterte tap vil føre til en dyster global økonomisk nedkjøling. I tillegg senkes oljerelaterte aksjer som følge av fallende priser på råolje.

Mandag ettermiddag åpner de amerikanske børsene med nytt fall.

Den brede S&P 500-indeksen faller 5,59 prosent om lag tre timer etter børsåpning på Wall Street. Industriindeksen Dow Jones faller 5,11 prosent og er godt under den magiske 10.000-poenggrensen. Teknologiindeksen Nasdaq er ned hele 6,47 prosent.

Fallet på råoljeprisene trekker Dow Jones kraftig ned. Den amerikanske lettoljen noteres med et fall på nærmere 4 dollar til 90,05 dollar fatet, og trekker oljeaksjene kraftig nedover.

Nedturen på S5P 500-indeksen ledes av et bredt fall i finansaksjene. Citigroup, Bank of America og JPMorgan Chase faller alle kraftig etter åpning. Banken National City Corp falt 23 prosent etter at ratingen ble kuttet.

Smittet til Europa
I løpet av helgen er det blitt tydeligere finansuroen langt fra er over.

Europa virker å være alvorlig smittet av det som skjer i kredittmarkedet. Blant annet ble det synlig ved at garantikonsortiet som stilte opp med lån til den tyske storbanken Hypo Real Estate trakk seg. Nå har de tyske myndighetene blitt tvunget til å stille opp med hjelp.

- Dette er som en brann. Den er lettere å slukke fem minutter etter at den begynte. Nå er vi omtrent en time inn i brannen. Vi må reagere raskt for å sikre kontinuiteten i finanssystemet for å unngå at det smitter inn i hele økonomien, sier Emmanuel Soupre hos Neuflize OBC Asset Management i Paris til Bloomberg News.

Nye tiltak fra Fed
Mandag morgen meldte den amerikanske sentralbanken om nye tiltak for å demme opp for ubalansen i finansmarkedene. Fed vil begynne å betale renter på reserveinnskuddene amerikanske banker har.

Fed kommer i tillegg til å øke volumene i Term Auction Facility-auksjonene med 28 og 84 dagers løpetid slik at det nå totalt kan utestå 900 milliarder dollar i TAF-kreditter utestående over årsskiftet.

Kjemper om bank
Fredag ble det kjent at den kriserammede banken Wachovia har fått en ny beiler. Wachovia er blitt enig om en avtale om å bli overtatt av Wells Fargo. Dette har ført til kraftige reaksjoner fra Citigroup, som hadde en foreløpig avtale om å overta Wachovia

Ifølge CNBC kan Citigroup også komme til å legge inn et bud på hele Wachovia, etter at Wells Fargo bød 15,1 milliarder dollar for selskapet. Citigroup har opprinnelig budt 2,1 milliarder for Wachovias banktjenester.

Falt etter redningspakken
Amerikanske aksjer endte klart i minus fredag, til tross for at Representantenes hus på tampen av dagen sa ja til redningspakken på 700 milliarder dollar.

Da det ble klart at vedtaket var i havn var de ledende indeksene opp nær 3 prosent, men så begynte fallet, og børsene endte ned rundt halvannen prosent. S&P 500-indeksen falt 9,4 prosent i forrige uke. Det er den verste nedturen på en uke siden høsten 2001 i etterkant av terrorangrepene mot USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere