NA24.no

Dow over 11.000

Sist oppdatert:
Sterk detaljhandel og fallende oljepris fyrte opp under en kraftig børsoppgang i USA.

(NA24): Dow Jones-indeksens steg tirsdag 1,25 prosent til 11.028 poeng, og endte dermed over 11.000 for første gang siden en tredagers snarvisitt for en måned siden. Den gang var det fire og et halvt år at indeksen hadde vært på dette nivået.

To grunner ser ut til å forklare oppgangen i dag. For det første kom det uventet sterke tall for detaljhandelen i USA i januar. Handelen steg hele 2,2 prosent fra desember til januar, når tallene sesongjusteres og bilsalg holdes utenom.

Makroøkonomene hadde i snitt ventet en oppgang på lang mer moderate 0,9 prosent, og den rapporterte oppgangen var den sterkeste siden desember 1999.

Den andre faktoren var oljeprisen, som fortsetter å falle markant, noe som generelt er positivt for den amerikanske økonomien. Et fat nordsjøolje for levering i april koster tirsdag kveld 59,40 dollar, en nedgang på 2 prosent fra mandag. I løpet av to uker har prisen falt fra 67 dollar.

Lavere oljepris er bra for blant annet flyselskaper, og denne sektoren var meget sterk i dag. Continental Airlines steg for eksempel 7 prosent i dag, og delindeksen for flyselskaper endte opp nesten 4 prosent.

Derimot var det klare svakhetstegn innen oljeservice, som for det første tynges av fallende oljepris, men kanskje enda mer av en svak kvartalsrapport fra verdens største riggselskap, Transocean. Denne aksjen falt 8 prosent. Delindeksen for oljeservice falt nær 3 prosent.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,25% til 11.028,39

Nasdaq +1,00% til 2.262,17

S&P 500 +1,00% til 1.275,53

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere