NA24.no

Dow sikter mot historiske grense

Sist oppdatert:
Dow Jones var i storslag forrige uke. Rekorder står for fall.

Aksjene i Asia fikk en solid start på uken. Det ble nye rekordnoteringer i både Kina og Sør-Korea. I Europa har børsene en mer blandet utvikling mandag, og nå venter investorene spent på hvor USA skal.

NA24 - din næringslivsavis

I forkant av børsåpningen på Wall Street antyder indeksfuturene en noe blandet start. Indikasjonen fra futurene er at det kan bli en forsiktig start på handelen. Forrige uke satte Dow Jones flere toppnoteringer. Fredag var Dow Jones oppe i 12.966,29 poeng og klarte nesten å passere den psykologiske grensen på 13.000 poeng. Drevet av sterke resultater fra flere av tungvekterne har optimismen i New York spredt seg. Den brede S&P 500 har ikke vært høyere siden rekordåret 2000.

Dow Jones Indicative er ned 0,11 prosent, mens de mer pålitelige nøkkelfuturene til S&P 500 og Nasdaq trekker i hver sin retning. Den teknologitunge Nasdaq-futuren er opp forsiktige 0,03 prosent, mens S&P 500-futuren peker ned 0,05 prosent.

Milliardkjøp
Det internasjonale aksjemarkedet følger også tett på oppkjøpet av ABN Amro. Den britiske storbanken Barclays blar opp 94 milliarder dollar, tilsvarende solide 563 milliarder kroner. Kjøpet vil være tidenes største innen finansnæringen og oppgjøre skjer i form av Barclays-aksjer. Det sammenslåtte finanskonsernet vil bli nest størst i Europa.

I forbindelse med oppkjøpet vil ABN Amro selge LaSalle Bank til Bank of America for 21 millioner dollar. Dette vil en velfylt kasse til aksjonærene i samme selskap.

Flere milliardkjøp vil også få oppmerksomhet. Farmasigiganten AstraZeneca er i ferd med å kjøpe det amerikanske bioteknologiselskapet MedImmune. Summen på 15,6 milliarder dollar, eller 58 dollar per aksje, inneholder en betydelig premie. Fredag sluttet aksjen på 48,01 dollar fatet.

Opp og ned
Meglerhusene som dekker aksjene på Wall Street har sett nærmere på flere av tungvekterne. Legemiddelkjempen Pfizer har blitt nedgradert til nøytral fra en overvektanbefaling av Prudential Equity Group. Selskapet la i forrige uke frem sitt resultat for første kvartal. Meglerhuset er usikker på hva som skal være driverne i Pfizer i tiden fremover.

Deutsche Bank har sett nærmere på Exxon Mobil og mener at oljeselskapet er for høyt verdsatt. Aksjen kuttes fra kjøp til hold. Caterpillar blir jekket opp til nøytral fra en undervektanbefaling av Morgan Stanley etter å ha lagt frem en solid rapport.

Juniper Networks presenterer sitt resultat etter at Wall Street har tatt kvelden mandag. UBS har i forkant av resultatfremleggelsen hevet anbefalingen til kjøp fra hold.

Oljeoppgang
Uro i Afrikas største oljeprodusent sender oljeprisen oppover. Det er i forbindelse med presidentvalget i Nigeria at markedet nå frykter for stopp i forsyningene fra det oljerikelandet. Dermed øker risikopremien ytterligere. Misstanke og beskyldninger om valgfusk florerer. I USA omsettes frontkontraktene på referanseoljen WTI for 64,38 dollar fatet i New York.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere