*Nettavisen* Økonomi.

Dow under 7.000

Foto: (Scanpix)

Falt under viktig grense for første gang siden oktober 1997.

02.03.09 16:48

Den første handledagen i mars preges av mollstemning på børsene verden over. Kraftige nedturer på de asiatiske markedene smittet over til Europa i dag.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Den globale nedturen fortsetter i det Wall Street åpner. Industriindeksen Dow Jones falt under 7.000 poeng for første gang siden oktober 1997.

Indeksen faller 1,71 prosent til 6,943,42 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq faller 1,26 prosent til 1,360,61 poeng. Den brede indeksen S&P 500 faller 1,82 prosent til 721,71 poeng.

- Verdens aksjemarkeder falt fredag til det laveste nivået siden 1997. Man må være sterk i troen på aksjer for å holde ut denne nedturen, skriver investeringsdirektør Trym Riksen i Dnb Nor Private Banking i sin ferske NA24-blogg.

Les hele bloggen og si din mening her.

AIG forsurer stemningen
Den labre stemningen for investorene ble ikke bedre av at forsikringsgiganten AIG la frem tidenes største kvartalsunderskudd i USA for fjerde kvartal. De amerikanske myndighetene tar nå nye grep for å redde det skadeskutte forsikringsselskapet American International Group. Nok en gang åpner den amerikanske sentralbanken hvelvet.

HTML EMBED
VINN 10.000 KRONER:TJEN PENGER PÅ DINE AKSJETIPS

Totalt stilles en livline på 30 milliarder dollar tilgjengelig som selskapet skal få trekke på ved behov. Dette gjøres for å unngå at AIG igjen skal komme i et desperat behov for kapital. Finanskrisen har rammet AIG tungt, og virksomheten som omfatter forsikringer på obligasjonslån har bidratt til milliardtap.

Hjelpen som er koordinert av både finansdepartementet og Federal Reserve gjøres ved at finansdepartementet får preferanseaksjer. Fra før har myndighetene tatt store eierposter. Det ble gjort for å hindre en totalt kollaps i finanssystemet.

Forsikringskonsernet fikk et negativt resultat på 61,66 milliarder dollar, eller 22,95 dollar per aksje i fjerde kvartal. I samme periode året før hadde selskapet et negativt resultat på 5,29 milliarder dollar.

HTML EMBED

Stålsetter seg for dårlige nyheter
- Markedet stålsetter seg for flere negative nyheter fra amerikanske selskaper og innen økonomien. Dagens nyheter om AIG bekefter det faktum at det fortsatt er problemer der ute, sier sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partners i New York til Reuters.

Finansaksjene falt i førhandelen mandag. Goldman Sachs var ned 3,4 prosent, mens Morgan Stanley var ned over 5 prosent.

- Situasjonen er veldig vanskelig og økonomiske data stabiliserer seg ikke. Det peker i retning av fortsatt negativ spiral i aksjemarkedet, sier aksjestrateg Guillaume Duchesne i Fortis Private Banking til nyhetsbyrået Bloomberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Økt forbruk og inntekter
Før børsene åpner kom imidlertid ny statistikk som fortalte at forbruket og inntektene viser en positiv tendens i januar. Det amerikanske forbruket økte mer enn hva økonomene hadde ventet i årets første måned.

Ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at det private forbruket økte med 0,6 prosent i januar. Samtidig økte husholdningenes inntekter med 0,4 prosent. Økonomene forventet ifølge Bloomberg at forbruket ville vokse med 0,4 prosent, og at inntektene ville falle med 0,2 prosent.

Økt sparerate
Spareraten øker hos amerikanerne. Målt i forholdt til disponibel inntekt økte spareraten til 5 prosent fra 3,9 prosent i desember. Dette er den høyeste sparegraden siden mars for 14 år siden, da den lå på 5,5 prosent. Dette bekrefter trenden fra de foregående månedene og viser at folk er blitt mer tilbakeholdne med forbrukene og forbereder seg på dårligere tider.

Prisindeksen PCE økte med 0,2 prosent i januar og viser en vekst på 0,7 prosent de siste tolv månedene. Kjerneprisene viser en vekst på 0,1 prosent og 1,6 prosent for året.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.