«Dr. Doom»: - Sett pengene i banken

Foto: Lis Merethe Homdal

Mannen som spådde den forrige finanskrisen gjør ikke skam på sitt kallenavn.

- Sett pengene i banken. Og helst i dollar. Det er det beste rådet jeg kan gi.

Dette sier økonomiprofessor Nouriel Roubini – også kjent som Dr. Doom – i et intervju med Wall Street Journal.

Satt én mrd. dollar på bok
Roubini spår fortsatt store problemer for verdensøkonomien. En ny resesjon og børsnedganger på inntil 40 prosent står for døren.

- En klient av meg har tatt konsekvensen av situasjonen, og trukket én milliard dollar ut av markedet. Nå står pengene på bok, sier Roubini.

Roubini er professor i økonomi ved Universitetet i New Yorks Stern School of Business. Han er også styreformann i konsulentvirksomheten Roubini Global Economics. Roubini fikk kallenavnet Dr. Doom etter at han i 2006 påsto at «husprisene ville ødelegge økonomien». To år senere kom den globale finanskrisen, utløst av ikke overholdt husgjeld i USA.

SE INTERVJUET HER (teksten fortsetter under):

HTML EMBED

- Dollaren minst stygg
Ifølge Roubini er dollaren den tryggeste havnen for penger.

- Det er som i en skjønnhetskonkurranse hvor alle er stygge. Du velger den minst stygge. Eller den høyeste dvergen, sier Dr. Doom når han blir bedt om å forklare hvorfor han foretrekker dollaren foran andre tradisjonelt sterke valutaer.

Euroen har han ikke noe tro på:

- Det er så mye usikkerhet knyttet til Euroen at den uunngåelig vil svekkes.

- Hva med gull?

- Tja. Det er klart, hvis du er paranoid nok, så kjøper du boksmat, gevær, ammunisjon og gullbarrer - og trekker opp i fjellet.

Gir Bush skylda
Roubini gir USAs forrige president ansvaret for uføret USA nå har viklet seg inn i.

- Det er George W. Bush sin feil. Da Barack Obama ble president, arvet han ett budsjettunderskudd på 1.200 milliarder dollar. Da Bush ble president, var det et overskudd på 300 millioner dollar.

Roubini peker på lavere skatter, to kostbare kriger og redningsaksjonen etter bankkollapsen som drivende faktorer i utviklingen.

Og mens han gir Bush det glatte lag, sørger den omstridte økonomiprofessoren for å gi honnør til Karl Marx. Ifølge Roubini hadde Marx rett i sin beskrivelse av et kriseforløp: Selskapene kutter kostnader og struper egne investeringer. Dermed går konsumet ned, og den nedadgående spiralen får en selvforsterkende effekt.

De dystre utsiktene har fått Dr. Doom til å sette egne midler i banken.

- Better safe than sorry. Vi vet fortsatt ikke hva som kommer, sier Roubini.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.