NA24.no

Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX (scanpix)

Dra til fjells, fjols

Drømmer du om hytte ved sjøen? Det er masse plass for fjols til fjells.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

To ting er påfallende i markedet for fritidsboliger.

NA24 - din næringslivsavis

Det ene er at det er flere hytter i de aller dyreste prisklassene til salgs på fjellet enn ved sjøen.

Her er et lite oversiktsbilde. I Trysil er det hele 150 hytteprosjekter til salgs. På Geilo er det 88, på Hafjell er det 73. På Hovden er det 68. Også i Hemsedal, på Kvitfjell og Gautefall er det over femti objekter til salgs. I områder annonsetjeneste Finn.no definerer som populære områder på fjellet, er det neste 900 fritidsboliger til salgs.

Ni ganger så mye til fjells
I populære områder ved sjøen er bildet et helt annet. Flest hytter er til salgs i Kragerø-området, der er det 23 objekter til salgs. På Hvaler er det 14, i Tønsberg og Kragerø er det ni. Til sammen er det kun 100 fritidsboliger til salgs ved sjøen.

En av årsakene til at det er så mange flere hytter i fjellheimen er at fjellet de siste årene har blitt bygget ut i stor skala. Mens populære alpinområder har gitt frislepp på hyttebygging, med tilsvarende boom i prisene, er markedet langs indre Oslofjord atskillig mer konservativt. I strandsonen er det strenge restriksjoner for bygging.

- Det er mangel på utbyggingsmuligheter ved sjøen, mener megler Miguel Sørholt i Privatmegleren Residence.

- En penthouse ved vannet på Tjøme hadde vært ideelt, mange ønsker det enkelt, tror Sørholt.

- Mer penger enn hytter
Flere idrettsstjerner har satt igang storstilte hytteprosjekter i fjellheimen - Bjørn Dæhlie, Thor Hushovd, Ole Kristian Furuseth - er noen av dem som bygger ut den norske fjellheimen med komfortable leiligheter, der vaskemaskin og carport er like selvfølgelig som ski. Fritidsparken langs strandsonen er atskillig eldre, og mange mangler moderne komfort.

- Det er mer penger enn objekter for tiden, sier Sørholt om tilbudet av eiendommer i strandsonen.

Det andre påfallende ved fritidsboligmarkedet er at det er flere virkelig dyre hytter til salgs på fjellet enn ved sjøen. Kun to av de dyreste fritidsboligene som ligger ute på Finn er ved sjøen. Disse boligene er i prisklassen 13,5 til 22,5 millioner kroner. De andre åtte er alle på Geilo og Hafjell.

- Dyrebar fritid
Sørholt mener det har sammenheng med utbyggingsmulighetene. I tillegg spiller et par nye faktorer med i bildet. Det ene er at nordmenn tilsynelatende har høyere terskel for å kjøre i 3,5 timer til fjells enn til sjøen. Til sjøen skal det optimalt være rundt to timer. En annen ting er været.

- Ved sjøen forventer man sol og sommer. For min del har jeg så lite fri at det er viktig at været leverer når jeg har fri. Jeg har ikke råd eller tid til å bomme. Jeg kan ikke risikere dårlig vær, sier Sørholt, som reiser til Gran Canaria. Der er det t-skjortevær og andre impulser, ifølge megleren.

- Fritiden er dyrebar, sier Sørholt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere