NA24.no

Dra til sjøs for en kunstsamling

Sist oppdatert:
Cruiseskipgigant bruker mer penger på norsk samtidskunst enn Nasjonalmuseet. Se verkene.

Totalt har rederiet RCCL kjøpt inn kunst og utsmykning for 850 millioner kroner. Av dette en fjerdedel fra norske kunstnere.

NA24 - din næringslivsavis

Det børsnoterte cruiseselskapet har de fem siste årene drevet stipendprogrammet «Royal Caribbean Art Grant».

Vinnerne
Årets jury har gjennomgått søknadene og årets vinner er Jesper Alvær, Else Marie Hagen og Fin Serck-Hanssen. Alle tre får et stipend på 150.000 kroner.

- Grunnen til at vi gjør dette er å gi noe tilbake til det norske kunstmiljøet, sier visepresident Lynn Martenstein i RCCL til NA24.

Hun legger ikke skjul på at dette til syvende og sist handler om å selge flere båtturer, men også at det å jobbe med norske kunstnere er et morsomt oppdrag.

RCCL er et delvis norskeid cruiseselskap som vil kapre skandinaviske cruisekunder etter at veksten i Amerika har avtatt de siste årene.

- Europa er vårt neste vekstmarked, og vi regner med at rundt 20 prosent av våre kunder er europeere, sier RCCL-damen som bor i Miami, men opprinnelig kommer fra Virginia.

Sterkt bilde
Femten vinnere fra de fem siste årene er nå stilt ut på Kunstnernes hus i Oslo. Det kommer inn rundt 2-300 verker som blir nøye evaluert av en jury.

Juryformann i alle fem årene er direktør Karin Hellandsjø ved Henie Onstad kunstsenter. Hun tar NA24 med på en runde og presenterer årets verker.

- I år har det vært en stor overvekt på fotografi og kvinner, uten at vi har valgt å rette en spesiell fokus i den retning, sier hun, og viser fjorårets vinner Tiril Schrøders bilde «Delusions of adequacy» som er et bilde men som er malt over på veggen.

- Et sterkt verk som var en soleklar vinner i fjor, sier hun.

Kun den britiske David Hockney som har en høy stjerne innen popkunsten har takket nei til å delta i «Royal Caribbean Art Grant».

Oljerikdomens bakside
Det er mange fotografer som har kommet gjennom nåløyet for å presentere sin samtidskunst. Fotograf Fin Serck-Hanssen er en av årets vinnere. Han har tatt en serie på 34 bilder med utgangspunkt i skjebnene til pionerene innen dykking i Nordsjøen.

- Disse menneskene er på mange måter vår tids krigsseilere, sier Fin Serck-Hanssen til NA24.

Utgangspunktet for Serck-Hanssens serie er journalist Jan Rustad som har skrevet mye om pionérdykkenre fra Nordsjøen.

Rustad har bakgrunn fra NRK og har gjennom sitt yrke vært opptatt av Olje-Norges dykkere og deres skjebne.

Alle bildene er utstilt på Kunstnernes Hus i Oslo frem til 1. juli.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere