NA24.no

Dramatikk på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Toppsjef ut og børsen ned.

Uken fortsetter der den slapp fredag. I løpet av helgen har frykten igjen blitt gjeldende.

På Oslo Børs er det tydelig ved at hovedindeksen faller 3,22 prosent til 224,52 poeng.

Mer trøbbel for bilgigantene
I finansmarkedene er de store amerikanske bilprodusentene igjen i søkelyset. Tiltakspakken som General Motors og Chrysler selv har foreslått er underkjent av president Barack Obamas utsendinger. De amerikanske myndighetene går langt i å antyde at begge bilgigantene kan gå konkurs hvis ikke de endrer restruktureringsforslaget. En redningspakke fra myndighetene vil være avhengig av at forslaget blir reforhandlet.

Avgjørelsen fra Obama-administrasjonen har medført at konsernsjef Rick Wagoner i General Motors nå må forlate selskapet.

Markant børsfall
I tillegg har finansminister Timothy Geithner gitt uttrykk for bekymring rundt den finansielle situasjonen til flere av landet banker. I et tv-intervju sier Geithner at noen banker har stort behov for assistanse, men vil ikke gå inn på hvilke banker.

Den fornyede usikkerheten er med på å sende de europeiske børsene ned. I Frankfurt faller DAX-indeksen 3,1 prosent, mens FTSE i London blir sendt ned 2,05 prosent. I Paris faller CAC 40 med 2,3 prosent. Når det gjelder de andre nordiske børsene faller Stockholm 1,7 prosent og Helsingfors 2,7 prosent. I København faller børsen 0,7 prosent.

Går fra REC
Konsernsjef Erik Thorsen må gå fra toppjobben i solenergiselskapet REC. Inn kommer styreleder Ole Enger som blir den nye konsernsjefen. Enger kommer fra Orkla-konsernet og nå skal Orkla-sjef Dag J. Opedahl også inn i styret til REC. Orkla er største aksjonær og har kontroll på 40 prosent av REC.

Les mer: Maktskifte i solgiganten

Mot tampen av forrige uke gikk det spekulasjoner om at RECs fabrikk i Moses Lake i USA har startet produksjonen. Det medførte at REC-aksjen steg markant, og mandag morgen bekrefter selskapet at produksjonen ved fabrikken nå starter. REC-aksjen stiger 5,95 prosent til 62,30 kroner.

Les mer: REC starter opp fabrikk

Fredag ble det klart at Schibsted-sjef Kjell Aamot går fra stillingen som konsernsjef i mediekonsernet etter 20 år i stillingen.

Olje videre ned
Dollaren styrker seg og det er med på å sende råvareprisene ned. Økt usikkerhet rundt den økonomiske utviklingen har fått dollarkursen til å vise bedring. I løpet av helgen har kontraktene på nordsjøolje med levering i mai falt til under 51 dollar per fat. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene omsatt for 50,86 dollar per fat. Det er en nedgang på 2,15 prosent. En dollar koster 6,78 kroner.

StatoilHydro faller 1,55 prosent til 120,30 kroner rett etter at handelen har startet på Oslo Børs.

PetroMena stiger 26,92 prosent til 0,66 kroner. Det skjer etter at John Fredriksens Seadrill opplyser at de har kjøpt 80,2 prosent av et obligasjonslån i riggselskapet. Totalt har Seadrill investert 1,1 milliard kroner i obligasjonslånet som har sikkerhet i to dypvannsrigger som PetroMena får bygget. Seadrill faller 3,99 prosent til 65 kroner.

Les mer: Fredriksen inn i Petromena

Stiger kraftig
Simtronics kjøper seg større og får inn HitecVision som ny storaksjonær. Det skjer ved en rettet emisjon som et deloppgjør i forbindelse med at Simtronics kjøper Technor fra HitecVision for 186,9 millioner kroner. Simtronics-aksjen stiger 8,88 prosent til 2,82 kroner på nyhetene om oppkjøpet.

Les mer: Simtronics kjøper Technor

Oljeserviceselskapet EMGS har fått på plass en rammeavtale med Shell. Avtalen gjelder leveransen av elektromagnetiske tjenester det neste året, og man har samtidig fått en opsjon på forlengelse i ytterligere to år. EMGS-aksjen stiger 7,56 prosent til 4,84 kroner.

Les mer. EMGS får global Shell-avtale

Børsene i Asia falt også mandag morgen. Etter flere dager med oppgang ble det en pustepause i det asiatiske aksjemarkedet.

Les mer: Aksjefesten tar pause

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere