NA24.no

Dramatisk børsfall i Europa

Sist oppdatert:
Oslo Børs faller til det laveste nivået på over en måned. Uroen i finansmarkedet rammer hele verden.

Krisestemningen i finansmarkedet truer aksjemarkedet rett ned. Hovedindeksen på Oslo Børs er nå under 400-poeng, et sted den ikke har vært siden 12. februar. Konkursfare for de store amerikanske meglerhusene skremmer investorene vekk fra aksjer.

NA24 - din næringslivsavis

Ved lunsjtider er hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,42 prosent til 395,26 poeng.

Truet av konkurs
JP Morgan Chase trer nå reddende til og kjøper kriserammede Bear Stearns. I en tiltakspakke der også den amerikanske sentralbanken er sentral kjøper JP Morgan Chase Bear Stearns for 2 dollar per aksje. Bear Stearns har havnet i seriøse problemer etter at de har gått tom for likviditet. Wall Street mottok nyheten med sjokk og det ble et kraftig børsras fredag.

Nå rammes hele sektoren av rykter. Blant annet har den asiatiske storbanken DBS stanset all handel med Lehman Brothers siden de frykter at det amerikanske meglerhuset vil lide samme skjebne som konkurrenten Bear Stearns. Lehman Brothers har på sin side gått ut og avkreftet at de sliter med likviditeten. Allerede fredag var Lehman Brothers blant de største taperne og det tolkes av markedet som om meglerhuset kan bli neste mann ut i krisen.

Blant annet trekkes det frem av analytikerne i ING at den amerikanske sentralbanken kanskje ikke er villig til å strekke seg like langt for å redde Lehman Brothers hvis de før tilsvarende problemer. De er rett og slett ikke like store og viktige som Bear Stearns.

Tysk depresjon
I Europa er situasjonen også elendig for finans- og bankaksjer. Den tyske kjempen Siemens har sendt ut et resultatvarsel. Det er med på å gjøre situasjonen i Frankfurt langt mer dramatisk enn ved de andre børsene. Den tyske DAX-indeksen er ned dramatiske 3,50 prosent, mens FTSE 100 i London faller 2,26 prosent. I Paris faller CAC 40 2,76 prosent. Danskene er blant de som klarer seg best med et børsfall på 1,63 prosent i København. I Sverige faller OMX-indeksen for Stockholm 2,87 prosent.

Dollaren får juling
Dollaren faller til nye bunnivåer målt mot euroen og yenen etter at den amerikanske sentralbanken foretok et hastekutt av bankenes utlånsrente søndag kveld. Forventningene i markedet er at FED kommer til å følge opp avgjørelsen med ytterligere kutt på det ordinære rentemøtet tirsdag. Et kutt på ett prosentpoeng virker stadig mer sannsynlig.

Mot kronen holder dollaren seg noe mer samlet rundt 5,10 kroner, men den svekkede dollaren bidrar til at oljeprisen forblir knallsterk. Ved råvarebørsen i London har fokuset blitt flyttet til maikontraktene for nordsjøolje. Disse kontraktene stiger 1,25 prosent til 107,53 dollar fatet.

Får juling
Den sterke oljeprisen er med på å dempe børsfallet i Oslo. I Asia falt de viktigste indeksene mellom 3,5 og 4,5 prosent.

Les mer: Krisestemning i Asia

Les mer: Deprimerende ukeslutt på Wall Street

Gigantene i Oslo er helrøde mandag morgen. Den største av dem alle, StatoilHydro, er ned 1,24 prosent til 151,50 kroner. Telenor faller 1,81 prosent til 97,70 kroner, mens Yara faller 2,18 prosent til 291,50 kroner.

Fredagens store vinner, DNO, faller 4,67 prosent til 7,15 kroner. Norsk Hydro blir sendt ned 3,03 prosent til 70,30 kroner. REC faller 2,80 prosent til 121,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere