*Nettavisen* Økonomi.

Dramatisk fall på børsen

Investorerene fortviler - se den voldsomme nedgangen på Oslo Børs.

28.01.08 15:15

Vondt blir verre for investorene på Oslo Børs. Mandag morgen ble innledet med et dramatisk børsfall på 3 prosent i løpet av få sekunder. Ved lunsjtider er hovedindeksen ned 3,70 prosent til 393,98 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Vekstfrykten biter seg fast i aksjemarkedet. En rapport fra det store meglerhuset Goldman Sachs skremmer investorene. Rapporten konkluderer med at den japanske økonomien er inne i en tidlig fase av resesjon, og dermed kan 60 år med oppgang være over.

Se hva NA24s børskommentator sier på TV 2 Nyhetskanalen om børsraset (artikkelen fortsetter under):

208679

Brems i Japan
Dermed har allerede svært nervøse investorer fått noe nytt å bry seg om. Fra før har markedet mer eller mindre priset inn av den amerikanske økonomien også skal inn i en lengre periode med nedgang, men nå viser Japan de samme vekstsvakhetene.

Forholdene i Japan skal ifølge rapporten fra Goldman Sachs ikke dreie seg om en smitteeffekt fra USA, men at den innenlandske etterspørselen har bremset opp. Nå sprer usikkerheten som om hva som blir de totale konsekvensene av det som skjer i Japan, og om dette vil påvirke andre asiatiske land.

Børsene i Asia falt betydelig mandag. I Japan endte den kjente Nikkei-indeksen med et fall på nærmere 4 prosent, mens Hang Seng i Hongkong falt over 4,25 prosent.

Uro i Europa
I Europa er det banker og de store oljeselskapene som drar ned inntrykket. Meglerhuset Dresdner Kleinwort spår store nedskrivninger fra de britiske storbankene Barclays Plc og Royal Bank of Scotland. I en fersk analyse mener de at hele bankvesenet vil få et tøft år i 2008, og at det vil komme større nedskrivninger og tap fra sektoren.

I tillegg har oljeprisen falt markant på starten av uken. De dårlige utsiktene i USA og Japan sender frykt fra at etterspørselen vil bli rammet. Ved råvarebørsen i London faller marskontrakten på nordsjøolje 1,36 prosent til 89,66 dollar fatet. Dollaren koster samtidig 5,48 kroner.

Børsfallet i Oslo er blant de største i Europa. Selv om det er mer avmålt fall blant de mer toneangivende børsene er det likevel en bredt fall.

DAX-indeksen i Tyskland er ned 1,78 prosent, mens FTSE 100 i London faller 1,81 prosent. I Paris faller CAC 40 rundt 2,29 prosent. I Stockholm faller OMXS30-indeksen 2,59 prosent, mens OMXC20 i København blir sendt ned 2 prosent.

Kjøper norske Troll
Den finske mobilprodusenten Nokia kjøper det norske IT-selskapet Trolltech. Verdens største produsent av mobiltelefoner skal satser hardere på programvareutvikling og har dermed landet på løsningene til Trolltech. Budet er på 16 kroner per aksje og inneholder en premie på 60 prosent sammenlignet med sluttkursen fredag.

Prisen fra Nokia verdsetter Trolltech til 844 millioner kroner og allerede har aksjonærer som sitter på nærmere to tredjedeler av aksjene slått til på Nokias bud. Trolltech-aksjen klatrer 57 prosent til 15,70 kroner.

Schibsted får svi etter at de sendte ut et resultatvarsel sendt fredag ettermiddag. Meldingen kom etter at børsen tok helgen, men blir likevel ikke tatt godt i mot på børsen. Aksjen faller 9,14 prosent til 169 kroner.

Aker Seafood har fått mye omtale rundt hygienen på et produksjonsanlegg på Melbu. Selskapet har kommet i dårlig lys i et større innslag på NRK, og aksjen faller 9,91 prosent til 30 kroner.

StatoilHydro faller 3,52 prosent til 139,60 kroner etter nedgangen i oljeprisen. Yara faller 3,01 prosent til 258 kroner, mens REC er ned 7,19 prosent til 142 kroner. Orkla følger opp med et fall på 2,73 prosent til 71,20 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag