*Nettavisen* Økonomi.

Dramatisk fall på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Torsdag var den nest verste børsdagen i år.

27.07.07 03:05

Dow Jones har i dag silblødd og var på sitt laveste ned blodige 449 poeng, og endte ned 311 poeng. Fallet er dermed det nest største i år, etter det voldsomme fallet i februar da ryktene om en global nedur skremte vannet av investorene.

Fortsatt bekymringer for det problematiske lånemarkedet, er den viktigste grunnen til den kraftige nedgangen. I tillegg tynger den økte oljeprisen markedet.

NA24 - din næringslivsavis

Alle de tre viktigste indeksene falt med over én prosent de første ti minuttene av handelen, og den historiske rekorden på 14.021 poeng fra forrige torsdag virket bare fjernere og fjernere. Og verre skulle dagen bli.

- Vi opplever panikk i markedet i dag. Frykten er så sterk at du nesten kan skjære i den med kniv, sa sjefsmarkedsstrateg Al Goldmann i AG Edwards, ifølge MarketWatch.

Boligmarkedet fortsetter å falle. Salget av nye boliger falt med 6,6 prosent til 834.000 i juni, noe som er den største månedlige nedgangen på fem måneder og langt under forventningene blant økonomene. Ifølge Bloomberg News ventet markedet at antallet skulle lande på 890.000. Salget av nye eneboliger er nå 22,3 prosent lavere enn samme tid i fjor.

Usikkerheten knyttet til subprimelånene er fortsatt en gedigen verkebyll for Wall Street. Dette er boliglån som i årevis ble pumpet ut i markedet til personer som egentlig ikke var kredittverdige til å betjene lånene.

- Investorer har skjønt at subprime og boligmarkedsproblemene brer om seg. Den økonomiske veksten er på lavgir og markedet er overvurdert, sa Paul Nolte, sjef for investeringer i Hinsdale Associates, ifølge MarketWatch.

Problemene fra kredittmarkedene har også smittet over på aksjemarkedene etter at bankene har måttet ta større tap på sine lån. I tillegg er investorene bekymret for at den manglende finansieringen vil dempe oppkjøpsaktiviteten blant private equity-selskapene.

De store lånefinansierte oppkjøpene er i ferd med å tørke inn. Disse oppkjøpene har sørget for at aksjemarkedet har repriset kursene. Store investeringsfond og mange milliardoppkjøp har gitt en enorm investeringsvilje og optimisme. Nå ser oppkjøpsbølgen ut til å være over for denne gang.

Citigroup, en av verdens største banker, opplevde sitt verste fall på fire måneder med nærmere tre prosent. Bank of America falt 0,7 prosent, mens JP Morgan er ned hele 1,7 prosent.

Dollaren svekket seg ytterligere mot yen og dette kan være en indikasjon på at investorer er villige til å ta mindre risiko, ifølge MarketWatch. Også den tiårige statsobligasjonsrenten er ned.

Oljeprisen passerte dessuten 77 dollar i den amerikanske handelen på New York-børsen. Det er med på å gi negative holdninger blant investorene. Prisnivået på olje er nå rundt det høyeste i USA siden august i fjor.

En rekke selskaper har presentert sine tall for siste kvartal. Det er store viktige bjellesauer som nå har fortalt markedet om utviklingen i de siste tre månedene. Exxon Mobil og Ford har lagt frem bedre tall enn ventet, mens skuffende tall fra Pulte Homes var med på trekke ned.

Ford-aksjen steg etter at de leverte et overraskende godt resultat for andre kvartal.

Apple er et annet av få lyspunkt og steg etter at de la frem solide tall for andre kvartal onsdag kveld. Verre går det med ExxonMobil. Oljeselskapet leverte et resultat som var dårligere enn ved samme periode i fjor. Selv om de kom inn over forventningene hindrer ikke det aksjen fra å falle, noe nesten samtlige selskaper gjorde denne skjebnesvangre dagen.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones - 2,26 % til 13.473,57

Nasdaq - 1,84% til 2.599,34

S&P 500 - 2,33% til 1.482,66

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.