NA24.no

Dramatisk for dollaren

Sist oppdatert:
Svake nøkkeltall sender dollaren mot firetallet.

Den amerikanske valutaen fortsetter å svekke seg i takt med nye svake tall fra amerikansk økonomi.

NA24 – din næringslivsavis

I morgentimene koster 1 dollar i underkant av 5,12 kroner. Dette er det laveste nivået mot kroner på 26 år.

Onsdag falt den amerikanske valutaen falt til 1,5307 mot euroen, som er det svakeste siden euroen ble innført i 1999. I morgentimene noteres kursen til 1,5288.

- Svakere utsikter
I går viste en ny rapport at den amerikanske sysselsettingen falt med 23.000 personer i februar. Det har sendt dollaren videre ned.

- Trenden går i retning av svakere dollar. Det er svakere økonomiske utsikter og de lave rentene som er driveren her, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til NA24.

Økt risikovillighet
- For øyeblikket er det oppgang på børsene og økt risikovillighet blant investorene og man selger unna dollar. Normalt skulle dollaren gå sterkere med tanke på bedre utfall en ventet på ISM-indeksen for for tjenestesektoren. Nå kan det være at man selger dollar og kjøper euro når man er mer villig til å ta usikre posisjoner, sier Bruce.

Dårlig nytt for bedriftene
Den svake dollaren er på kort sikt gode nyheter for norske forbrukere, og dårlig nytt for norske bedrifter.

- Det betyr at mange norske bedrifter får svakere inntekter. Selv om de ikke selger i dollar, så får noen oppgjørene i dollar. Men så lenge det er snakk om en dollarsvekkelse og ikke en generell svekkelse mot kronen, så er vi ikke så bekymret, sier økonomen.

Her er noen valutakrysninger torsdag morgen:

USD/NOK:5,1090
EUR/NOK:7,8410
GBPNOK:10,2053
EUR/USD:1,5339
SEK/NOK:83,8400

Følg valutakurser

Venter kraftig rentekutt
I forbindelse med at Beige Book ble lagt frem onsdag kveld steg de amerikanske børsene siden utsiktene til rentekutt ble større.

Beige Book danner grunnlaget for den amerikanske sentralbankens rentemøte om to uker og sier noe om tilstanden til den amerikanske økonomien.

- Beige Book rapporterte om svekket aktivitet i mange Fed-distrikter. Dette styrker markedet i troen på at renten vil bli satt ned med 0,75 prosentpoeng den 18.mars, skriver DnB Nor Markets.

Rentemøter i Europa
Torsdag kommer nye signaler fra amerikansk økonomi. Økonomene venter i dag at indeksen for inngåtte salgskontrakter på brukte boliger vil vise fallende omsetning. I tillegg er det rentemøter både i Bank of England og den Europeiske sentralbanken.

Økonomene venter at begge sentralbankene holder renten uendret på henholdsvis 5,25 og 4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere