Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Dramatisk økning i antall konkurser

KONKURS: Langt flere selskaper måtte sette kroken på døra i 2018.
KONKURS: Langt flere selskaper måtte sette kroken på døra i 2018. Foto: Børge Sandnes
Sist oppdatert:
12 prosent flere aksjeselskaper gikk konkurs i 2018.

I fjor var det 4.958 aksjeselskaper som måtte erklære seg konkurs. Det er høyere enn det har vært på flere år, melder kredittopplysningsbyrået Creditsafe i en pressemelding.

– Når vi oppsummerer 2018, ser vi en markant økning i antall konkurser blant norske aksjeselskaper sammenliknet med både 2017 og 2016. Vi ser også samme tendenser i vårt naboland Sverige og i flere andre markeder, sier Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe.

Creditsafe mener norsk økonomi går generelt bra, og peker dermed ikke på noe økonomisk smell som årsaken for denne økningen.

Se hvor mange selskaper som gikk konkurs i ditt fylke lengre ned i saken.

Det har vært flere store selskaper som har gått konkurs i fjor. Blant annet selskapet Futuratech AS, som hadde en omsetning på omtrent 458 millioner kroner.

Smartpanel AS, Spaceworld Soundgarden og entreprenøren M3 Anlegg AS er andre store selskaper med omsetning på flere hundre millioner kroner som gikk konkurs.

Les også: Enklere Liv legger ned 25 butikker

Tøffest rammet i Buskerud og Vest-Agder

I fylkene Buskerud og Vest-Agder var økningen i konkurser på henholdsvis 35 og 30 prosent. Deretter kommer Møre og Romsdal med en økning på 23 prosent.

I andre enden av skalaen kan både Trøndelag og Troms notere seg nedganger i konkursrammede selskaper, på 7 og 4 prosent.

Se fylkesoversikten her.

Netthandel rammer

Ifølge Creditsafe er netthandel, og ny teknologi blant syndebukkene for at mange selskaper må erklære konkurs.

- Jeg tror mye av grunnen ligger i de strukturelle endringene vi ser knyttet til teknologi og internasjonalisering, ikke minst innen netthandel. Det blir derfor interessant å følge utviklingen i spesielt retail og detaljhandelen i 2019, utdyper Per Fjærestad.


Konkursene er ikke jevnt fordelt. Den største økningen kom i april, og den var på hele 53 prosent sammenlignet med i fjor. Totalt sett er det hele fire måneder hvor konkursøkningen var over 20 prosent.

I Norge er det 313.017 aktive aksjeselskaper. På tross av økningen er det en veldig lav andel av norske foretak som går konkurs.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!