Dramatisk spredning av fugleviruset i februar

I løpet av februar har fugleviruset spredt seg til 15 nye land. I Ungarn er tre svaner bekreftet smittet.

21.02.06 12:14

De tre svanene ble funnet døde i den sørlige delen av Ungarn i forrige uke. Mandag kom bekreftelsen fra et britisk laboratorium om at svanene var smittet av det dødelige fugleviruset H5N1, melder Reuters.

Myndighetene har sendt prøver fra flere døde fugler til testing. Samtidig er områdene der fuglene ble funnet sperret av.

Dobling i februar
Siden 2003 er den dødelige varianten av fugleviruset påvist i 30 land. Fra januar til februar ble antall land der viruset er påvist doblet fra 15 til 30. Blant de siste landene der visuet er påvist er Bosnia, Tyskland og Malaysia.

Norske forskere tror det bare er et spørsmål om tid før viruset blir påvist i Norge. Så langt er rundt 90 personer døde av viruset. De fleste av de døde er smittet etter nærkontakt med syke fugler. Forskerne frykter at viruset kan mutere til en type som smitter fra menneske til menneske. Det vil i så fall trolig utløse en pandemi (en verdensomspennende epidemi).

Masseslakt
I India forbereder helsearbeidere masseslakting av fjærkre. Flyselskapet Indian Air og det statlige togselskapet har fjernet kylling og egg fra menyen. Også Malaysia har startet nedslakting etter at viruset ble påvist der.

En rapport australske forskere står bak spår at over 140 millioner mennesker kan dø dersom de verste kataastrofescenariene slår til. I Norge kan inntil 13.000 menensker dø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (KRT/BULLS)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.