*Nettavisen* Økonomi.

«Drammens blakkeste playboy» navngis i FBI-rapporten

Foto: Montasje Ole Eikeland/Privat

Straffedømte Per Morten Hansen knyttes til fengslede Svein Erik Ulsteen.

29.01.14 10:00

Nettavisen NA24 avslørte at den Johnsen Oil-linkede nordmannen Svein Erik Ulsteen ble fengslet noen dager før julaften. Etter lang tids etterforskning fryktet FBI at Ulsteen ikke skulle reise til Norge på juleferie, men rømme USA.

LES OGSÅ: Alt om Johnsen Oil

Ulsteen, som etterforskes for blant annet bedrageri og hvitvasking, ble ved starten av året gitt muligheten til en kausjon på en million dollar.

Les mer:

Tvinges til å gå med fotlenke og GPS-sender

Nordmann fanget av FBI - risikerer 100 års fengsel

Ulsteen har imidlertid ikke løst ut kausjonen, sitter fortsatt varetektsfengslet og vurderer å tilstå.

Les mer:

Vurderer å tilstå alt sammen

Klikk på bildet for å forstørre.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Det er spesialagent Kathia Harp som har etterforsket Ulsteen for FBI. I hennes dokumenter trekkes det også frem en annen nordmann.

Det er ingen ringere enn den tidligere straffedømte nordmannen Per Morten Hansen, som også er tildelt klengenavnet «Drammens blakkeste playboy».

Medaksjonær
I Harps rapport står det at som en konsekvens av at selskapet Emission & Power Solutions ble likvidert, ble datterselskapet Anturion restrukturert. I den forbindelsen trakk Ulsteen og hans partner og meddirektør, Per Morten Hansen, seg som direktører i Anturion.

Selskapet Anturion er basert i skatteparadiset Guernsey. Både Svein Erik Ulsteen og Per Morten Hansen er blant Anturions største aksjonærer.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Hansen er også selskapets toppsjef.

- Han er konstituert konsernsjef, sier Alex Borrelli, selskapets styreleder, til Nettavisen NA24.

Borrelli sier også at Anturion ikke visste hva det var Ulsteen gjorde.

Uenig med styreleder
Per Morten Hansen benekter overfor Nettavisen NA24 å ha hatt noe med det Ulsteen anklages for i FBI-rapporten å gjøre. Han betegner også FBI-rapporten som «positiv feil».

Hansen avviser også at han er konstituert konsernsjef.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nei, hvor har du det fra?

- Det sier styreleder Alex Borrelli.

- Hvis han sier det, så må han stå for det.

- Er du ikke enig i det?

- Nei, jeg er ikke enig i det. Men hvis han han har sagt det så får jo han stå for det.

- Hvilken rolle spiller du i Anturion da?

- Jeg har vel forsåvidt bare hjulpet de i forbindelse med en utviklingsavtale. Jeg er ikke konstituert konsernsjef, men det var sjarmerende sagt det, sier Hansen.

Per Morten Hansen, som for flere år siden flyttet til London, er en gammel kjenning hos landets myndigheter.

Flere dommer
Han ble en offentlig person da han på 1980-tallet var stor i Oslos utelivsbransje. Blant annet drev han Lafayette, Café Frölich og Le Canard - som alle gikk konkurs. Hansen var involvert i driften av selskapene som drev restaurantene, men solgte seg alltid ut før de gikk konkurs, ifølge Dagbladet.

Han drev også rockeklubben Morrison Hotel som hadde åpningskonsert med drammenseren Jonas Fjeld. Den ble også slått konkurs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Heleri av «Madonna»

I 1992 ble Hansen idømt syv måneders fengsel for heleri av fire kunstverk, blant annet det stjålne Munch-litografiet «Madonna», som han skulle ha fått i pant for et lån til avdøde Ole Christian Bach.

I 2003 ble han dømt til fengsel i 18 måneder for blant annet tollbedrageri og for konkursbounndragelse. Han ble også dømt til å betale over 4,7 millioner i erstatning til Tollvesenet. Han ble fradømt retten til å ha sentrale verv i en bedrift på fem år.

Ifølge VG skal Hansen ha benyttet erklæringer fra psykologene Sandstrøm og Herlofsen for å få utsatt fengselssoning ved Bastøy fengsel i 2004. Hansen og Herlofsen var tidligere forretningspartnere i selskapet Gumtech, som skulle selge slanketyggegummi. Gumtech gikk konkurs.

For noen år siden kom det frem at Hansen var i kulissene da den russiske milliardæren og Chelsea-eieren Roman Abramovich sin eldste sønn Arkadiy forsøkte å kjøpe seg inn i den danske fotballklubben FC København. I den prosessen var Hansen finansrådgiver, ifølge Dagens Næringsliv.

Hansen som av tidligere medtiltalte har blitt betegnet som «verdens beste selger», har også vært i vinden på andre måter. Blant annet ble Ole Klemetsen sponset av koreanske Daewoo, som Hansen og en partner hadde agentur og enerett på. Hansen var ringside når Klemetsen bokset i Europa, ifølge Dagbladet.

Ulsteen koblet til Johnsen Oil

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler skrevet om danske Johnsen Oil, hvor norske Jan Ingolf Kristiansen kontrollerer 85 prosent av aksjene og hvor sønnen Leiv Are Kristiansen spiller en nøkkelrolle.

Selskapet med nær null i omsetning er knyttet til forfalskede rapporter og aksjer solgt til høye kurser. Selskapet har blitt priset til mange milliarder kroner. Flere tidligere straffedømte nordmenn har blitt koblet til selskapet.

Ifølge selskapets tidligere tekniske direktør, Lars Østlie, er hele selskapet en svindel.

LES HER: - Det er en eneste stor svindel

I november skrev Nettavisen NA24 at Svein Erik Ulsteen mener at far og sønn Kristiansen skylder ham nesten 10 millioner kroner. Et krav Kristiansen ikke kjenner seg igjen i.

- Kanskje 15.000 kroner til sammen, sa Leiv Are Kristiansen til Nettavisen NA24.

Årelang krangel
Pengekrangelen partene imellom stammer fra rundt årtusenskiftet, da Kristiansen var aktiv i USA. Ulsteen hjalp Kristiansen og faren Jan Ingolf med å etablere seg i landet. Men etter kort tid stakk Kristiansen-familien tilbake til Europa, og flere aksjonærer tapte store penger.

- Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan med juridiske midler via søksmål, for å ruinere Leiv Are, sa Svein Erik Ulsteen til Nettavisen NA24.

Ifølge Leiv Are Kristiansen skal imidlertid Ulsteen ha presset han for penger og aksjer i Johnsen Oil ved å påstå at han kunne påvirke hvordan en kommende artikkel i Dagens Næringsliv ville bli.

LES HER: Prisbelønte journalister brukt i skittent millionspill

Ulsteen la ikke skjul på at han har pratet med Dagens Næringsliv, men bestrider at han kunne påvirke resultatet.

- Jeg sa til Are, at hvis han betalte de 200.000 euroene, så skulle jeg la være å si det jeg visste til DN.

LES OGSÅ: Alt om Johnsen Oil

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.