Drapet som felte Toska & Co

Mandag starter rettsaken mot en 33-åring som står tiltalt for drap på en av de mest sentrale personer i Oslos underverden.

15.03.06 09:43

Mandag møter den 33 år gamle mannen i Oslo tingrett, tiltalt for overlagt drap på William Ellingsen. Mannen bedyrer sin uskyld, og sier han aldri mente å drepe Ellingsen. I over et år har han levd med skuddsikker vest og voldsalarm, og mandag vil det bli stor sikkerhet rundt mannen. Med drapet i Mysen friskt i minne, frykter den tiltalte represalier fra miljøet rundt Ellingsen.

Selv om mannen hevder at det var en ulykke, drepte han en av de mest sentrale skikkelsene i Norges kriminelle miljø - William Ellingsen.

- Dette var en ulykke, og han har det veldig vondt, særlig med tanke på de etterlatte, sier hans advokat Mona Høiness til TV 2 Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Drapet på William Ellingsen var et hardt slag for David Toska, Ridvan Halimi, Metkel Betew og flere andre av de Nokas-dømte. Under begravelsen kom mange kjente kriminelle fra Norge og Sverige.

Ble banket opp
Natt til lørdag 7. februar 2004 kom den nå tiltalte mannen i klammeri med flere personer på en fest i Gabels gate i Oslo der William Ellingsen var tilstede. Mannen ble banket kraftig opp. En mann er tiltalt for dette forholdet.

33-åringen flyktet, og kom senere på kvelden tilbake til Gabels gate. Da var han bevæpnet med pistol. Selv hevder mannen at han kom tilbake for å skape fred med mennene som var ute etter ham.

Det skjedde ikke. Istedenfor avfyrte han flere skudd i Gabels gate. Et av disse skuddene gikk gjennom inngangsdøren til bygården. På innsiden sto William Ellingsen som ble truffet i hals- og brystregionen. Ellingsen døde kort tid etter av skadene.

Avgjørende sørgebånd
Drapet på William Ellingsen har vært et gjennomgående tema i Nokas-saken. Årsaken er at flere av de tiltalte kjente Ellingsen. Stavanger tingrett slo fast at Ellingsen var involvert i ransplanene før drapet i februar 2004.

I Nokas-dommen vises det til de hvite sørgebåndene som ranerne brukte, når det argumenteres for at ranerne tilhørte en organisert kriminell gruppe. Alle Nokas-ranerne ble dermed dømt etter proffparagrafen, og fikk en enda strengere straff for Nokas-ranet.

«Det forhold at ranslaget iførte seg hvitt sørgebind på venstre overarm for å hedre avdøde William Ellingsens minne under gjennomføringen av ranet, vitner også om nær tilknytning mellom personene i nettverket også ut over de rent praktiske gjøremål» står det i dommen.

Metkel på fest
Flere av de dømte i Nokas-saken var tilstede under begravelsen til William Ellingsen 13. oktober 2004. Blant disse var David Toska, Ridvan Halimi, Metkel Betew, Lars-Erik Andersen og Ikmet Kodzadziku. Sistnevnte ble også kjent skyldig i ranet blant annet som følge av at han deltok i begravelsen.

Når saken starter mandag, vil mange av vitnene være kjente personer knyttet til det kriminelle miljøet i Oslo. Mange kjente kriminelle var på den aktuelle festen. Blant disse var Nokas-dømte Metkel Betew.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.