NA24.no

Drapstruet før demonstrasjon

Sist oppdatert:
En av initiativtakerne bak demonstrasjonen for ytringsfrihet foran Stortinget mandag ble drapstruet i forkant av demonstrasjonen.

- Jeg tar dette veldig alvorlig. Stemmen sa at de kjenner meg og at de en dag skal knivstikke meg, sier Kamil Ahmed til TV 2 Nettavisen. Han er leder for den irakisk/kurdiske asylsøker- og flyktningorganisasjonen i Norge (IKAF).

Drapstrusselen mottok han på telefon like før demonstrasjonen for ytringsfrihet skulle starte klokka 17.00 mandag. Ahmed sier han vil politianmelde trusselen. Selv deltok han ikke under demonstrasjonen mandag på grunn av sykdom.

- Hadde jeg vært frisk så ville jeg deltatt, sammen med mine kamerater, sier Ahmed.

Kamil Ahmed mener det er viktig å kjempe for ytringsfriheten selv når det gjelder ytringer som de som nå opprører muslimer verden over.

- Alle skal ha ytringsfrihet. Vi skal vise respekt for mennesker, men må fritt kunne ytre oss om religioner og ideologier, sier Ahmed til TV 2 Nettavisen.

- Ytringsfriheten må forsvares
Et trettitalls demonstranter samlet seg utenfor Stortinget for å demonstrere for ytringsfrihet mandag ettermiddag. Demonstrantene representerte ulike politiske aktivistgrupper fra Midtøsten, og budskapet var klart: Ytringsfriheten skal forsvares – uansett innhold.

- Ytringsfriheten er det viktigste prinsippet i vårt frie samfunn. Ytringer kan debatteres, men da må de først få lov til å komme til uttrykk, fastslår Daryoush Nikham i den norske komiteen av Worker Communist Party of Iran-Hekmatist til TV 2 Nettavisen.

Demonstrantene gikk hardt ut mot politisk islam. «Nei til politisk islams fascisme» var et av de taktfaste slagordene som ble ropt foran Stortinget.

- De fleste som står her er politiske aktivister som selv har flyktet fra vold og terror. Ytringsfriheten er noe av det de har kjempet for, påpeker Nikham.

Åpent brev
Demonstrantene hadde med seg et åpent brev til norske myndigheter, hvor de kom med en rekke krav knyttet til fullstendig forsvar av ytringsfriheten.

Leder for utenrikskomiteen Olav Akselsen (Ap) mottok brevet på vegne av Stortinget. Han synes det er positivt at representanter fra innvandringsmiljøer demonstrerer for ytringsfrihet og toleranse.

- Det er positivt at flere nyanser kommer frem, sier Akselsen til TV 2 Nettavisen, som ikke ønsket å kommentere brevet fra demonstrantene ytterligere

- En annen stemme
Et av aktivistenes mål er å få frem en annen stemme i debatten som har oppstått rundt Muhammed-tegningene.

- Vi undrer oss over at hver gang myndighetene vil i dialog med innvandringsmiljøene, henvender de seg til imamer og religiøse ledere. Men disse representerer ikke nødvendigvis det brede lag av innvandere i Norge. Ikke alle er muslimer, påpeker Nikham.

- Denne saken har ført til konflikt mellom innvandrere og europeere, og mange setter likhetstegn mellom innvandrere og muslimer. Vi er opptatt av å få frem en tredje stemme, sier Bahar Manzir fra den norske avdelingen av Kvinners frigjøringsorganisasjon i Irak til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere