NA24.no

Drar børsen ned i mørket

Foto: André Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
Soleventyr går hardt ut over papirformuen til Stein Erik Hagen.

Siden nyttår har verdier for over 380 milliarder kroner blitt borte vekk i børsfallet. Hovedindeksen har falt 17,5 prosent siden 2008 startet. Fredag ettermiddag er Oslo Børs ned 1,30 prosent til 404,92 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

REC stjeler showet i et elendig aksjemarked. Fredag ettermiddag faller aksjen hele 22,60 prosent. Siden nyttår er aksjekursen barbert med 42,66 prosent. Det betyr at 58 milliarder kroner er blåst bort. REC er ikke lenger det tredje største selskapet på Oslo Børs målt i markedsverdi. Nå har de blitt degradert til fjerdeplass, men det er ikke langt unna at de faller uten for topp fem.

Skuffer stort
Solenergiselskapet holdt sin kapitalmarkedsdag fredag. De hadde samlet sammen det som var av analytikere og investorer. Problemet til REC var at de hadde med skurr i bagasjen. I ren spekulasjon rundt at selskapet skulle ha med seg gode nyheter i sin selskapspresentasjon kjøpte enkelte aksjen i forkant for å ta posisjon for eventuelle positive triggere. Det skjedde ikke.

Aksjekursen stuper etter at de melder om marginpress i 2008. Økte kostnader i inneværende år vil ha en kortsiktig effekt på marginene sier REC i sin presentasjon. Det er likevel ikke godt nok for aksjemarkedet.

Samtidig har sektoren gjort det elendig i det store børsfallet. I tråd med det dårlige investeringsklimaet som råder på børsene koster det dyrt å komme med skuffelser.

Hagen taper
Fallet i REC går hardt utover Orkla. Aksjen faller 8,19 prosent til 74 kroner og reduserer papirformuen til Stein Erik Hagen med 1,5 prosent. Torsdag fikk Orkla-aksjen et kortvarig løft på spekulasjoner om at det kan skje noe strukturelt i industrikonglomertatet. Det kom frem etter et intervju i VG der det ble antydet at Stein Erik Hagen, styreformann og største eier, er satt i innsideposisjon. Dermed har Hagen vært forhindret fra å foreta noen handler i Orkla.

Selv om det er svært dystert på børsen fredag, finnes det noen få lyspunkter. StatoilHydro stiger 0,70 prosent til 144,80 kroner etter at oljeprisen tikker oppover. Ved råvarebørsen stiger nordsjøkontraktene med levering i mars 1,09 prosent til 89,72 dollar fatet.

Telenor og Norsk Hydro er andre aksjer som stiger. Aksjene løftes 1,52 prosent til 116,50 kroner og 1,24 prosent til 57,30 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere