NA24.no

Drastisk rentekutt i USA

Sist oppdatert:
Ben Bernanke svinger øksen på den amerikanske renten, men markedet hadde likevel håpet på mer.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den amerikanske sentralbanken satte ned renten med 0,75 prosentpoeng tirsdag kveld norsk tid. Det ble klart etter at rentemøtet i Washington var over.

NA24 - din næringslivsavis

Rentenivået i USA ligger nå på 2,25 prosent og så langt i år har det amerikanske rentenivået blitt satt ned 2 prosentpoeng.

I forkant av rentemøtet var et rentekutt på 1 prosentpoeng priset inn av markedet. Det viste futureshandelen i Chicago. Enkelte hadde også håpet at rentenivået skulle reduseres med inntil 125 basispunkter.

Nødvendige tiltak
FED begrunner avgjørelsen med at de ønsker å foreta de tiltak de mener er nødvendige for å hjelpe en famlende økonomi. Det var også viktig for den amerikanske sentralbanksjefen å gjøre det som trengs for at det amerikanske systemet skal gjenvinne tillit i markedet.

Selv om renten ble satt ned nå tar det tid før det vises for de allerede gjeldstyngede låntagerne. Det tar noen uker før det kommer konsumentene til gode.

Stimulere forbruk og tilgang på kreditt
Sentralbanksjef Ben Bernanke håper at rentekuttene skal stimulere forbruket i USA og at husholdingene og selskapene kommer seg unna tørket i kredittmarkedet. Problemet har oppstått etter at bankene er svært tilbakeholdene med å låne ut penger til hverandre.

Derfor kuttet også FED interbankrenten, eller det som kalles diskontorenten, til 2,5 prosent. Dette er renten bankene låner av den amerikanske sentralbanken.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DnB NOR Markets tror ikke rentekuttene nødvendigvis vil ha så stor effekt på bankenes skepsis til å låne penger til hverandre.

- Det kan kanskje kompensere litt for kredittpåslagene, men sentralbankenes likviditetstiltak er kanskje vel så effektive, uttalte hun til NA24 Bergen tidligere tirsdag.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Landsbanki mener at den amerikanske sentralbanken har gjort hva den kan i forhold til bankene.

- Det bankene egentlig trenger er bedre produkter, lavere kostnader, lavere lønninger og at de kutter ut disse latterlige høye utbyttene de gir til sine egne aksjonærer, mener han.

Kollega i Handelsbanken Knut Anton Mork savner at noen banker forlanger at store kunder går konkurs, og at myndighetene forlanger at banker med problemer går konkurs.

Siden midten av august i fjor har den amerikanske sentralbanken nå kuttet renten seks ganger, mens diskontorenten er blitt redusert åtte ganger. Dette har skjedd for å minimere skadene etter høyrisikolån knyttet til vanlige boliglån i USA.

Umiddelbart etter at rentedommen ble kjent, priset rentemakredet inn et nytt kutt på 50 prosentpoeng ved det neste rentemøtet i april, ifølge Reuters.

Små reaksjoner
De store markedsreaksjonene lot vente på seg. Men det var likevel små bevegelser på rentedommen, som for markedets del måtte sies å være noe skuffende.

Tirsdag åpnet Wall Street opp i påvente av et solid rentekutt. Kort tid etter at rentebeslutningen ble kjent falt de tre toneangivende indeksene noe tilbake, men holdt seg foreløpig solid i pluss.

Og bedre skulle det gå. Tirsdagen endte i full børsfest i USA.

LES MER: Aksjerally på Wall Street

Styrket dollar
Dollaren styrket seg umiddelbart etter renteavgjørelsen, men det meste av oppgangen ble spist opp. En euro koster 1,575, mens den amerikanske valutaen styrker seg 1,01 prosent til 98,08 yen. En dollar koster 5,115 kroner etter rentekuttet og holder seg rundt nivået før kuttet ble kjent.

Svekkede utsikter
- Ny informasjon indikerer at utsiktende for den økonomiske aktiviteten har svekket seg ytterligere, skriver sentralbanken i sin pressemelding.

De advarer mot at finansmarkedene forblir under betydelig stress og at stramheten i kredittvilkårene vil få innvirkning på den økonomiske veksten de neste kvartalene. Tilbakegangen i boligmarkedet er også forventet å fortsette og dermed legge ytterligere press på økonomien.

I helgen ble investeringsbanken Bear Stearns reddet fra konkurs gjennom et oppkjøp fra JPMorgan. Frykten for at store finanshus og banker skal gå over ende, har i tillegg til agressive rentekutt ført til at den amerikanske sentralbanken har pøst milliarder av dollar i likviditet inn i markedet.

Kunne blitt historisk kutt
Dagens rentekutt er det siste i en lang rekke forsøk på å stabilisere kredittmarkeder preget av panikk, men markedet fikk det altså ikke helt som det ville. Hvis FED hadde oppfylt markedets ønsker med 1 prosentpoengs kutt, hadde det blitt det største rentekuttet siden 1984. Den gang senket sentralbanksjef Paul Volcker renten fra 11,75 til 10 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere