NA24.no

Drømmeflyet er i Norge

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norwegians nye superfly har landet.

Nye fly spekket med revolusjonerende teknologi skal få ytterligere fart på Norwegian.

Onsdag viste flyselskapet fram det som omtales som framtidens fly: Dreamliner.

Norwegian har - som eneste skandinaviske selskap hittil – bestilt seks fly av denne typen til langdistansesatsningen.

Flyet, en Boeing 787, landet på Gardermoen tirsdag. Onsdag fikk pressen en omvisning.

- Dette er det nyeste og mest teknologisk avanserte innen moderne luftfart. Dreamliner er et fly for framtiden, med en høy passasjerkomfort og lave driftsutgifter. Lavt drivstofforbruk gjør også at flytypen uten tvil er den mest miljøvennlige vi kunne velge, sier administrerende direktør Bjørn Kjos.

Dreamliner har en optimal cruisehastighet på 85 prosent av lydens hastighet, som er en god del raskere enn de fleste sammenlignbare flytyper. Reisene Oslo – Bangkok vil for eksempel få redusert reisetiden med om lag 20 minutter.

Nye materialer
Dreamliner er Boeings første nye flymodell siden 1995. I det amerikanske flyselskapets planer heter det at Boeing 787 Dreamliner bruker 20 prosent mindre drivstoff per passasjer enn tilsvarende flytyper og produsere mindre CO2. Det skal også ha stillere avganger og landinger.

Modellen er den første som blir bygget av moderne komposittmaterialer. Karbonfiber, som utgjør rundt 50 prosent av flystrukturen, er lettere og skal være mer robust enn aluminium.

Flyet som kan frakte opp mot 330 passasjerer, får også større vinduer, økt kabintrykk og høyere fuktighet for å redusere plager med hodepine og tørre øyne.

Må selge mange fly
787 ble klubbet gjennom av Boeing-styret på slutten av 2003, og kostet i utgangspunktet 10 milliarder dollar å utvikle. Forsinkelsen med tre år har gjort at prosjektet har blitt enda dyrere.

Så langt har det blitt solgt 821 Dreamlinere, og Boing må trolig selge langt flere av flytypen for at prosjektet skal gå i pluss. Søndag startet første nedbetaling, med salget av den første Dreamlineren til japanske ANA.

Under kan du se bilder og video av herligheten:

Se video av herligheten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere