NA24.no

Drømmestart på børsen

Sist oppdatert:
Solen skinner fra start på Oslo Børs.

Oslo Børs følger kjølvannet av positive børser i USA og Asia i natt.

NA24 - din næringslivsavis

I tillegg holder oljepris seg på sterke nivåer og er dermed en bidragsyter til at børsen åpner sterkt.

Etter 15 minutter er hovedindeksen opp 1,16 prosent til 430,25 poeng.

Oljekjempen StatoilHydro stiger 1,15 prosent til 158,10 kroner, mens gjødselselskapet Yara er opp 0,8 prosent til til 315,15 kroner.

Tyrkiske fremstøt
Ett fat nordsjøolje med april-levering noteres mandag morgen opp 0,46 prosent til 97,46 dollar. Fornyet geopolitisk uro er med på å holde oljeprisen nær rekordhøyder.

Tyrkiske styrker har på nytt gått inn i Nord-Irak på jakt etter kurdiske opprørere. Dette skaper usikkerhet om hvordan Irak vil svare på disse handlingene. Situasjonen i området er allerede svært betent. I tillegg vil atomprogrammet i Iran være sentrum for det internasjonale søkelyset. En ny rapport fra det internasjonale atomenergibyrået foreligger og det er ventet at FN vil komme med sin respons til utviklingen i Iran.

Kriseplan på vei
Bidragsyter til den globale oppgangen har vært nyhetene om at den kriserammede obligasjonsforsikreren Ambac er på god vei til å finne en løsning på sine problemer. Selskapet har stått i fare for å miste sin topp kredittrating, noe som med høy sannsynlighet ville fjernet selskapets livsgrunnlag, og ville ha vært en katastrofe for finansmarkedene.

Les mer: - Verden går ikke under

Nyhetskanalen CNBC meldte fredag at bankmennene som jobber med en løsning kommet «betydelig» nærmere en løsning.

Les mer: Finansrykter løfter Asia

Konstant bekymring
Kredittforsikringsselskaper som forsikrer obligasjonslån, ofte kalt «monoline», har vært en konstant bekymring for aksjemarkedet den siste tiden.

Ryktene nå går ut på at krisehjelpsplanen kan bli annonsert allerede på mandag eller tirsdag.

Les Trym Riksens blogg:
De neste månedene vil vise om hjelpen er nok til å forhindre en resesjon i USA.

Fredriksen i tet
John Fredriksen er blant de som kan glede seg mest over oppgangen. Riggselskapet Seadrill blir løftet 4,02 prosent til 129,25 kroner og er med det blant de sterkeste tungvekterne. Tørrbulkrederiet Golden Ocean Group er et annet selskap i Fredriksen-sfæren som gjør det sterkt mandag morgen. Aksjen stiger 3,19 prosent til 32,30 kroner.

Frontline og Marine Harvest er blant Fredriksen-selskapene som må henger noe etter, men holder seg positive med en oppgang på 0,82 prosent til 245 kroner og 1,13 prosent til 2,68 kroner.

Solenergiselskapet REC blir løftet 3,90 prosent til 146,50 kroner og drar med seg hovedaksjonær Orkla opp 1,53 prosent til 66,30 kroner.

Taket nådd for laksen

Europa i blått
Finansaksjer i medvind gir også solid drahjelp til de europeiske børsene mandag.

I Tyskland er Dax-indeksen opp 0,98 prosent , i Paris er stemningen enda bedre hvor CAC40 løftes 1,51 prosent . I London følger FTSE100 hakk i hæl med en oppgang på 1,43 prosent etter en times åpning.

I Stockholm er OMX opp 1,30 prosent og i København er børsen opp 0,74 prosent.

- Ambac-spekulasjonene vil gi et midlertidig løft. Dette er et sentiment-drevet marked, sier Philipp Musil i Constantia Privatbank i Wien til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere