*Nettavisen* Økonomi.

Dro børsen i pluss

Børskjempen sørget for solid opptur på Oslo Børs.

05.01.09 18:00

2009 vorder godt for børsfolket. Årets to første handledager har endt solid i pluss.

NA24 - din næringslivsavis

Igjen var det duket for store svingninger på Oslo Børs. Dagen startet med et raskt hopp etter at oljeprisen hadde styrket seg betraktelig, men ved lunsjtider hadde hele oppgangen smuldret opp. Mot slutten av sesjonen fortsatte oljeprisen å styrke seg, noe som ga en real oppgang for børslokomotivet StatoilHydro.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Da handelen var over mandag hadde hovedindeksen steget 1,68 prosent til 243,25 poeng. Det er den høyeste noteringen siden midten av november. Så langt i år har børsen steget 7,9 prosent og fra bunnen i siste halvdel av november i fjor lagt på seg nærmere 35 prosent.

Olje i skuddet
Oljeprisen er svært viktig for utviklingen på Oslo Børs. Markedet følger nøye med på situasjonen i Midtøsten. Israels kamphandlinger i Gaza har fått risikopremien til å øke markant i oljeprisen. Faren for at den geopolitiske situasjonen vil bli forverret som følge av handlingene øker. Nabolandene som støtter Palestina har skjerpet kritikken av Israel og retter også en advarsel mot vesten.

Blant annet har Iran kommet med trusler om at de vil kutte ned på oljeleveransene hvis ikke Israel trekker seg ut av Gaza. Situasjonen mellom Ukraina og Russland har også skapt uro i markedene. Russland har redusert oljeeksporten til Europa som følge av en priskrangel med Ukraina.

Flere forhold har også sørget for prisoppgang. Det amerikanske energidepartementet har vedtatt å bygge opp råoljereservene, mens OPEC viser kvotedisiplin i forbindelse med produksjonskuttene de har vedtatt.

Da handelen på Oslo Børs var sto kontraktene på nordsjøolje med levering i februar i 47,34 dollar per fat.

Sterke lokomotiver
StatoilHydro steg 6 prosent til 125,50 kroner og var igjen den mest omsatte aksjen på Oslo Børs. Totalt byttet verdier for 1,15 milliarder kroner i StatoilHydro.

Flere av de andre tungvekterne viste også positiv utvikling. Seadrill ble sendt opp 4,64 prosent til 60,90 kroner, mens solenergiselskapet REC ble løftet 3,58 prosent til 75,20 kroner.

Ikke alle fikk være med på oppturen. Finansaksjene viste svakheter. DnB Nor falt 5,26 prosent til 27 kroner, mens Storebrand falt 6,13 prosent til 16,85 kroner. Finansmyndighetene i Storbritannia har advart mot fallende resultater fra banker og andre finansinstitusjoner.

Jekker opp oljeservice
Meglerhuset Morgan Stanley har tro på oljeservicesektoren og mener denne har fått for mye juling den siste tiden. Blant annet trekker de frem Subsea 7 som et av selskapene det er verdt å følge ekstra godt med på. Subsea 7-aksjen endte med en oppgang på 7,89 prosent til 46,50 kroner, mens Acergy stiger 3,49 prosent til 42,95 kroner.

Aker Solutions skilte seg negativt ut blant oljeservice med et fall på 3,58 prosent til 48,50 kroner, mens Petroleum Geo-Service falt 2,19 prosent til 29 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.