- Mentaliteten er beinhard. Jeg visste jeg måtte angripe situasjonen med en «alt eller ingenting»-innstilling. Hvis ikke ville investorene overse meg fullstendig, sier stavangermannen Fredrik Bratvold (29).

I dag driver Bratvold utleie av 50 leiligheter på Manhattan gjennom selskapet sitt New York Next. Nylig kjøpte han sitt første hus i Hollywood. Selskapet har doblet omsetningen hvert år siden oppstarten i 2014, og hadde i fjor inntekter for 26 millioner norske kroner.

Kontrastene er store fra da BI-studenten Bratvold, med svært lite jobberfaring, ankom New York for et studieår i 2013.

Slet med å finne bosted

Da Bratvold kom til metropolen sammen med en gruppe fra Handelshøyskolen BI på rundt 50 personer, ble han sjokkert over hvor vanskelig det var å leie bopel. Utleierne krevde amerikansk personnummer, bevis på at studentene hadde jobbet i USA over to år og papirer på at de tjente godt over snittbefolkningen.

Etter å ha bodd på hotell i ukevis, så mange av BI-studentene seg nødt til å betale hele leiesummen på forskudd og for et fullt år, til tross for at de bare skulle bo i New York i åtte måneder.

- Samtidig som jeg fullførte bachelorgraden min i New York, gjorde jeg undersøkelser og oppsøkte ulike nettverk for å finne løsninger på mitt eget og medstudentene mine sitt problem, sier Bratvold.

Kvadratmeterprisene i New York er blant de høyeste i verden: Ifølge Numbeo koster det 120.726 kroner per kvadratmeter å kjøpe leilighet i bykjernen. Bare London, Singapore, Beijing og Shanghai er dyrere.

Studenten i 20-årene ønsket å gjøre det enklere for studenter å leie for kortere perioder i New York. Da Bratvold oppsøkte virksomheter og investorer for å teste ideene sine, ble han tatt på sengen av det han beskriver som en knallhard New York-mentalitet. Som en høflig nordmann var han redd for å fornærme noen da han direkte, på en nærmest spydig måte, forsøkte å vinne tilliten til investorer som satt på leiligheter på Manhattan.

- Newyorkerne går ikke rundt grøten, skjuler ikke sitt dårlige humør og synes ikke synd på noen. Det kan være sjokkerende dersom du ikke er vant til det. Men forretningsfolk her er inneforstått med at ingenting skal tas personlig, sier 29-åringen.

Høsten 2014 fikk Bratvold og studiekameraten Edonis Hasani sjansen til å vise hva de var gode for, og koordinerte utleie på Manhattan for rundt 100 norske studenter. Duoen bygget startkapital ved å ta en serviceavgift på 4.000 kroner per student.

Etter hvert fikk Hasani og Bratvold leie 50 leiligheter på Manhattan for redusert pris som de kunne møblere og drive som de ville. Etterspørselen steg dramatisk da Bratvolds selskap New York Next begynte å leie ut enkeltrom i stedet for hele leiligheter.

I dag har bedriften rundt 600 leietakere i året fordelt på 50 leiligheter. Prisen er 1500 dollar i måneden per rom. Alle på Manhattan.

Utvider til Los Angeles

Nå har Bratvold begynt å kjøpe opp egne leiligheter i New York - men også i englenes by, Los Angeles. Nylig kjøpte New York Next et hus i Hollywood og har allerede bosatt studenter. Nå er Bratvold i gang med å anskaffe nabohuset også.

- Målet innen de neste tre årene er å kjøpte nok tomter i området til å skape et eget skandinavisk nabolag, sier investoren.

Selskapet har i dag to norske eiere, Bratvold og Hasani, samt tre ansatte. I hverdagen drar Bratvold mellom Los Angeles og New York for å finne nye boliger å ta over, lage avtaler med universiteter og organisasjoner, samt å koordinere virksomheten.

- Jeg har aldri hatt noe spesielt mål om å satse på eiendom. Jeg ville bare satse på noe jeg så verdi i og som skaper muligheter for andre. Eiendom er i mine øyne en av de tryggeste og sikreste investeringene man kan gå inn i. Spesielt på Manhattan og i LA, hvor det trolig aldri vil gå tomt for leietakere, sier stavangermannen Bratvold.