*Nettavisen* Økonomi.

Drømmebolig gir aksjefall

Kjøper sjefen kjempebolig, bør du selge aksjen. Det er konklusjonen i en fersk undersøkelse.

(NA24-KOMMENTAR): Når du kjøper aksjer, vil du gjerne at selskapets toppsjef skal gjøre sitt beste for å gi deg avkastning på pengene dine. Men hvordan kan du vurdere dette?

En ny undersøkelse gir svaret: Sjefens bolig.

Konklusjonen er at det jevnt over går dårlig med aksjene i et selskap hvor toppsjefen selger aksjer for å kjøpe bolig. Det går også dårlig hvis sjefen kjøper et uvanlig stort hus, uavhengig av hvordan dette finansieres.

Dette fremgår av rapporten «Where are the Shareholders' Mansions? CEOs' Home Purchases, Stock Sales, and Subsequent Company Performance» av Crocker H. Liu fra Arizona State University og David Yermack fra New York University.

Klikk på bildet for å forstørre.

Har kartlagt boliger
De to har kartlagt boligforholdene til 488 av toppsjefene i selskapene som inngår i den toneangivende S&P 500-indeksen i USA.

Blant annet har de funnet ut at for selskaper hvor sjefen har kjøpt ekstra store hus (definert som større enn 10.000 kvadratfot, eller drøyt 900 kvadratmeter) falt aksjekursen i snitt med 1,65 prosent på ett år. For alle andre selskaper var avkastningen pluss 5,24 prosent.

Selskaper hvor sjefens hus ligger over snittet i verdi har også en dårligere utvikling enn aksjer i selskaper hvor boligverdien ligger under snittet.

Fokus på aksjonærene
Jeg skal ikke garantere at konklusjonen i undersøkelsen holder over tid eller i Norge, men den er interessant, og den peker på noe som har vært mye diskutert de siste par tiårene: Hvordan sørger man for at sjefene spiller på aksjonærenes lag?

Ett svar har vært opsjoner. Det gir sjefene en interesse i at aksjekursen stiger, men slike programmer kan også ha sine svakheter. Kursoppgang kan komme fordi markedet generelt er godt. Dessuten har sjefene liten eller ingen nedside, i og med at de normalt ikke betaler for opsjonene.

I andre selskaper har toppledelsen allerede store aksjeposter. Da har de både oppside og nedside knyttet til kursutviklingen. En del undersøkelser har konkludert med at slike aksjer jevnt over gjør det bedre enn selskaper hvor ledelsen ikke har vesentlige aksjeposter.

Kjøper ledelsen vesentlige aksjeposter til markedskurs, er det trolig grunn til å følge med.

Som investor bør du uansett se etter toppsjefer som har fokus på aksjonærenes verdier. Overdrevne boligprosjekter ser ut til å være blant de tingene som distraherer.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Meningsløst statlig fond
Uff, det går bra ett år til
Renten skal opp
Grønn øy på grønn gren
Lønnsomt for bybønder
Jeg, en lånehai
Veien til uføretrygd
Nøytron-Svein og den tomme banken
Norge, det nye Sverige?
Kronen er TV-stjerne i USA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.