*Nettavisen* Økonomi.

Drømmer om hus og hage

Komfort, størrelse og lommebok avgjør når vi skaffer oss bolig. NA24 har tatt tempen på boligmarkedet i Stavanger, Bergen, Kristiansand og Oslo.Les også: Tror ikke på boligboble

02.10.06 16:28

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det virker som om drømmen om hus med hage blir sterkere, mens jakten på leiligheter er stabil. Det er dette inntrykket boligstatistikken for september gir. I Bærum, Nedre Romerike, Agder, Rogaland og Hordaland har prisen på eneboliger økt med to prosent. Prisen på delte boliger, som har lavere kvadratmeterpris enn eneboliger og likevel hage, har økt mest. I flere regioner har prisen på denne typen boliger økt med tre prosent.

Rogaland forventer høyest prisstigning for eneboliger.

- Det er eneboliger som har trukket 150 personer til visning, og det er her vi har merket presset den siste tiden. Nye prosjekter har drevet prisene opp for leiligheter, men det er eneboliger det er mangel på. Det skulle derfor overraske meg om ikke eneboliger har hatt den sterkeste prisstigningen i regionen, sier Rune Bertelsen, regionsjef hos Notar Rogaland, til NA24 Stavanger.

NA24 - din næringslivsavis

Etter sommeren var boligmarkedet brennhett i Stavanger-regionen. Stor mangel på tilbudssiden førte både til rekordpriser og rask omsetning. Det vil ikke vare, tror Bertelsen.

- Vi hadde en topp etter sommerferien i august og september. Nå har det flatet ut og leilighetene ligger lenger ute til salgs, gjerne mer enn en uke. Jeg tror nok det verste kjøret har lagt seg nå, sier han.

Les også: Boligprisene flater ut

Flytter ut av byen
Rogaland har den siste tiden hatt den høyeste prisstigningen i landet og Bertelsen ser nå at boligkjøpere blir tvunget ut av sentrumskjernen i jakten på drømmeboligen.

- Stavanger er det naturlige sentrum for området og når prisene her blir for høye, flytter folk ut. Derfor har vi sett at Sandnes går veldig bra, og vi har solgt eneboliger der for fem millioner. En leilighet er lagt ut til over ni millioner og tomter går for over to millioner. Prospekter både i Sandnes og Jæren for øvrig er lett å få solgt nå om dagen, sier Bertelsen.

Han peker på krav til komfort og størrelse samtidig som det skal passe lommeboken som årsak til utflyttingen. Han tror nemlig ikke at prisveksten i Stavanger vil stoppe opp med det første.

- Vårt område er avhengig av næringsvirksomheten og konjunkturene i oljen har stor betydning. Stavanger er ikke så stor og vi har høy befolkningstetthet i byen. Det betyr at så lenge det går godt i næringslivet kommer boligprisene i Stavanger til å presses oppover.

Null prisvekst i sør
- Leiligheter hadde null prisvekst fra forrige måned, mens resten av boligmarkedet i Kristiansand steg med en prosent. Dette var ventet, på grunn av den ekstremt høye prisstigningen i august, sier Gustav Sædberg jr., faglig leder ved meglerhuset Sædberg i Kristiansand, til NA24 Kristiansand.

Selv om renten nå så smått har begynt å tikke oppover, bekymrer ikke dette boligkjøperne på Sørlandet.

- Det kommer signaler om en liten renteøkning. Det skremmer ikke markedet, mener Sædberg, som forteller om godt besøkte visninger i Kristiansands-regionen. Den ferske statistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund viser at prisene steg med en prosent fra august til september.

Venter utflating
Sædberg tror på en prisstigning på 2-5 prosent ut året, og at markedet vil flate ut til neste år.

- Dette er ikke noen boble som sprekker, mener Sædberg.

Han trekker frem neste års valgkamp, og mener at de rødgrønne politikerne vil legge økonomiske bånd på seg slik at ikke renten stiger raskere enn det sentralbanksjef Svein Gjedrem har lagt opp til.

Boligprisene flater nå ut, men det vært en formidabel vekst de siste årene. I 2004 lå snittprisen per kvadratmeter for boliger i Kristiansand på 14.800 kroner. Dette økte til 16.300 kroner i 2005 og videre til 19.300 i 2006.

Rekordrask omsetning
For hele Agder sett under ett er de tilsvarende tallene 12.000 kroner i 2004, 12.700 kroner i 2005 før snittprisen gjør ett hopp til 15.000 kroner kvadraten i 2006.

Omsetningstakten, hvor lenge en bolig ligger ute for salg, er dramatisk redusert fra januar til september i år. I januar var omsetningstakten 43 dager i Kristiansand. I september var den nede i 22, nær en halvering.

- Omsetningstakten svinger veldig, og januar er tradisjonelt den tregeste måneden. Det er ikke så uvanlig med slike variasjoner, forklarer Sædberg.

Bergen tror på «fest»
Innad i Bergen er det enkelte lokale forskjeller. Fyllingsdalen og Laksevåg er de eneste områdene hvor prisene ikke steg i det hele tatt i løpet av september. Det var også her du måtte ut med minst penger per kvadratmeter (22.700 kroner).

Aller mest må du ut med i Bergenhus og Årstad (30.400 kroner), mens snittet for Bergen er 26.300 kroner per kvadratmeter.

- Mye å gå på
Eiendomsmeglerne NA24 Bergen har snakket med, frykter ikke at den lave veksten betyr at det nå er slutt på boligfesten.

- Jeg tror prisene har steget så mye i år at de fleste som selger er godt fornøyd med de prisene de oppnår i dagens marked, sier Kurt Fridtjof Buck som er avdelingsleder for EiendomsMegler 1 i Bergen.

Leder for Notar i Bergen, Christer Vikebø, mener ikke at boligmarkedet har roet seg den siste tiden.

- Jeg trekker litt på smilebåndet når jeg nå ser at man spekulerer i at boligmarkedet har roet seg. Jeg kan ikke huske sist det var så mye fart i markedet, sier Vikebø, og viser til omsetningsfarten.

Oslo fortsatt dyrest
Det er ikke hovedstaden som har hatt den sterkeste prisveksten. I snitt har leilighetsprisene økt med 14 prosent hittil i år. Kvadratmeterprisen ligger på 33.200 kroner.

På Grorud har prisene gått ned én prosent, og er det eneste området i Oslo der prisene har sunket på leiligheter. På Frogner, St. Hanshaugen og på Nordre Aker har prisene på leiligheter gått opp med én prosent, ellers har leilighetsprisene i Oslo-området stått stille den siste måneden.

Men leilighetene har aldri vært solgt så raskt. Det tar bare tolv dager fra annonsen legges ut på Finn.no, til budrunden er vunnet.

Flatt på Løkka
Området Søndre Nordstrand er klart billigst i byen, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 22.700 kroner. Bare 34 husstander har kjøpt leilighet på Søndre Nordstrand. Frogner er fortsatt dyrest, der koster det i snitt 43,4 prosent å få tak over hodet. Likevel har 144 husstander funnet veien dit.

Både på Grünerløkka og i Gamle Oslo har prisene holdt seg flate, men det ble helt klart solgt flest boliger på Grünerløkka denne måneden. Der ble det solgt 171 leiligheter. Overraskende nok er dette færre enn i juli. Trass i varmerekord ble det solgt 190 leiligheter på «Løkka» i juli, og hele 185 på Sagene. Varmen fikk folk til å traske skoene av seg på visning og handle før høsten satte inn.

I hele Norge ble det totalt solgt 6.067 boliger i juli, og 5.821 i september. Det er fire hundre færre enn i september i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag