NA24.no

Dronningen fant en formue

Av og til kan det lønne seg å rydde på lageret. Bare spør dronning Elizabeth.

LONDON (NA24): Hun har en av verdens største og mest verdifulle kunstsamlinger. Hun har hundrevis av tegninger av Leonardo da Vinci og en mengde malerier av de største billedkunstnerne.

Torsdag fikk dronning Elizabeth vite at hun også eier et ekte maleri av den italienske mester Caravaggio.

NA24 - din næringslivsavis

Eksperter mener maleriet ville ha gått for minst 600 millioner kroner på en kunstauksjon dersom dronningen hadde valgt å legge det ut for salg.

Stuet vekk
Det var under opprydding i et lager i Hampton Court, en av dronningens eiendommer i Storbritannia, at man for seks år siden kom over maleriet «Calling of Saints Peter and Andrew». Det viste seg at maleriet hadde vært i familiens eie for om lag 400 år og at det var klassifisert som en kopi av Caravaggio, laget av en ukjent. Derfor var det verdsatt til noen tusen pund og stuet vegg på et lager.

For seks år siden tok dronningens kunsteksperter frem denne «kopien» for rensing og restaurering og i løpet av disse årene har flere eksperter studert maleriet for å slå fast at det er en kopi eller kanskje til og med en av om lag 50 originale malerier som finnes i verden av den italienske mester som døde i 1610.

Overbevist og overrasket
- Jeg er overbevist om at vi her har en ekte Caravaggio. Vi er også svært overrasket fordi dette er den største oppdagelsen i den kongelige kunstsamling som er gjort på svært lenge, sier Desmond Shawe-Taylor til avisen The Daily Telegraph. Han jobber spesielt med dronningens kunstsamlinger som omfatter om lag 7000 malerier og legger til at alle Caravaggio-eksperter har kommet til samme slutning, nemlig at dette er et ekte og ikke en kopi.

Publikum får anledning til se kunstverket fra og med mars. Da vil maleriet av Caravaggio henge på veggen i Buckingham Palace sammen med de beste italienske malerier i kongefamiliens eie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere