NA24.no

DØMT: Dag Swanstrøm fra den gang han ledet Synnøve Finden.
DØMT: Dag Swanstrøm fra den gang han ledet Synnøve Finden. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

Dronningens nevø dømt for svindel

Sist oppdatert:
Synnøve Finden-gründer Dag Swanstrøm må i fengsel for svindel.

Oslo tingrett har dømt gründeren Dag Swanstrøm til fengsel i åtte måneder for bedrageri, utroskap og for manglende regnskapsføring. Swanstrøm må også betale tilbake 400.000 kroner til Fyresdal kommune.

Swanstrøm må sone fire av de åtte månedene. Den resterende straffen er gjort betinget. Det er den lange behandlingstiden hos politi og påtalemyndighet som gjør at Swanstrøm slipper med å sone halve fengselstraffen.

Oslo tingrett finner det bevist at han våren 2009 tok ut over én million kroner fra Nye Telemarkskyri Meieiri AS. Bare for dette punktet mener retten at Swanstrøm bør dømmes til over et halvt års fengsel.

I tillegg er Swanstrøm kjent skyldig i bedrageri i forbindelse med etableringslånet på 400.000 kroner han mottok fra Fyresdal kommune. Han er også dømt for å ha unnlatt avsetning til skattetrekk på cirka 180.000 kroner, og for å ha unnlatt å føre regnskap i cirka tre år.

Gikk konkurs
De økonomiske mislighetene er knyttet til Nye Telemarkskyri Meieri AS. Selskapet gikk konkurs i 2011, og etter dette tok statsadvokatene i Vestfold og Telemark ut tiltale om bedrageri og økonomisk utroskap på til sammen vel 1,8 millioner kroner.

De mente at Swanstrøm hadde foretatt en rekke pengeoverføringer mellom ulike selskaper hvor Dag Swanstrøm hadde ledelsen. Ifølge tiltalen overførte han også store deler av et etableringslån fra Fyresdal kommune til et annet selskap, noe som var i strid med forutsetningen for lånet.

Flere av tiltalepostene mot Swanstrøm ble frafalt av påtalemyndigheten før rettssaken begynte.

Kjent figur
Swanstrøm ble rikskjent da han tok opp konkurransen med daværende Norske Meierier, nå Tine, og overtok osteprodusenten Synnøve Finden i 1987.

Han forlot Synnøve Finden i 2006 etter uenighet med ny storeier. 

Her er Dag Swanstrøm i forbindelse med kong Haralds 70 års dag.

I 2006 fikk han sparken fra selskapet og kranglet med de store aksjonærene og finansnestorene Erik Must og Kjell Chr. Ulrichsen.

Et par år senere ble selskapet solgt videre til private equity-aktøren Scandza.

Etter dette fortsatte han i matbransjen gjennom å drive selskapene Nye Telemarkskyri, Kortreist matkvalitet, kjøtt- og pølseprodusenten Arne Børresen og Nye majonæsfabrikken. Alle de fire selskapene gikk konkurs i løpet av 2010 og 2011.

Det er transaksjoner mellom disse selskapene som førte Swanstrøm til retten.

Dag Swanstrøm er også dronning Sonja sin nevø og han har de siste årene bodd i dronningens barndomshjem på Vinderen.

Ifølge E24 ble huset på 395 kvadratmeter begjært tvangssolgt i 2011. På slutten av fjoråret ble det lagt ut til salgs med en prisantydning på 22 millioner kroner.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere