NA24.no

Dropper kontanter, nå er det kort som gjelder

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Vi bruker betalingskortene våre oftere på stadig mindre beløp. Kort synes å ta over for kontanter, bekrefter Finans Norge.

Bare hittil i år har kortbruken økt med 6,9 prosent, sammenlignet med første halvår i fjor. Det betyr at vi handlet for 247,7 milliarder kroner, etter en økning i omsetningen på 5,2 prosent i denne perioden. Det viser junitallene til Finans Norge og Nets.

De synes å bekrefte en tiltakende tendens, der nordmenn i større grad bruker kort på bekostning av kontanter – og på stadig mindre beløp. Mens gjennomsnittlig beløp per transaksjon i 2009 lå på 380 kroner, er det så langt i år på 343 kroner.

Gjennomsnittlig beløp på varekjøp er så langt i år på 325 kroner.

Bekrefter tendensen

Det er riktignok bare 3,72 prosent av kjøpene som koster mindre enn 25 kroner. Hovedtyngen – 51,8 prosent – ligger i områdene fra 100 til 500 kroner, men kjøp for mindre enn 100 kroner utgjør nesten 30 prosent av alle kjøpt gjort med kort.

– Vi har ikke totaltallene for kjøp av varer og tjenester, men utviklingen ser ut til å være i tråd med det vi har observert tidligere. Kortene tar over for kontanter i større og større grad, sier kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i Finans Norge til NTB.

I løpet av juni ble betalingskortene brukt 127,2 millioner ganger, en økning på 6,3 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Totalt ble det handlet varer og tjenester for 47,9 milliarder kroner, en vekst på 4 prosent sammenlignet med juni 2012.

Norge i verdenstoppen

– Med unntak av desember i fjor, har det aldri vært gjennomført flere kortkjøp. Det viser at nordmenn ligger i verdenstoppen når det gjelder bruk av kort, sier Håkonsen.

Bare i løpet av de siste tre og et halvt årene har vi gått fra drøyt 70 millioner varekjøp i januar 2009 til 115 millioner i juni i år. Fredag 14. juni, da mange nordmenn fikk feriepengene inn på konto, var dagen med flest kortkjøp og høyest kortomsetning i juni. Denne dagen ble kortene benyttet mer enn 5,5 millioner ganger og kortomsetningen oversteg 2,2 milliarder kroner.

Ingen av fredagene i juni hadde færre enn 5 millioner transaksjoner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere