NA24.no

Drosjeprisene i taket

Tall fra SSB viser at Osloborgeren reiste 21,3 turer i snitt med taxi i 2007. I samme periode i 2011 falt snittet til 14,9.
Tall fra SSB viser at Osloborgeren reiste 21,3 turer i snitt med taxi i 2007. I samme periode i 2011 falt snittet til 14,9. Foto: Solum, Stian Lysberg (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
- Nå må myndighetene begrense antall drosjeløyver i de store byene.

I fjor skal inntektene til Oslo Taxi ha falt med 19 millioner kroner etter at løyver har blitt mistet.

- Oslo Taxi har de siste årene mistet mange av sine løyver, fordi myndighetene mener at dette gir bedre konkurranse, sier informasjonskonsulent Christian Ruscetta i Oslo Taxi til Finansavisen.

FØLG Nettavisen NA24 PÅ FACEBOOK

- Alt for mange drosjeløyver
- Nå må myndighetene begrense antall drosjeløyver i de store byene. Drosjene står mye mer enn de kjører. Mindre enn 25 minutter av hver time ei drosje er i tjeneste, er det passasjerer i bilen. For sjåførene som har lønn i form av en prosentdel av innkjørte penger, betyr dette at de må jobbe mer enn dobbelt så mye for å få ei normal lønn som andre har på en 7,5 timers dag. Slik kan det ikke fortsette, sier 1. nestleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), i en pressemelding.

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at utnyttelsesgraden i form av timer en drosje har passasjerer av den tida den er i tjeneste, har gått ned fra 44,5 prosent til 41 prosent i første kvartal i år sammenlignet med første kvartal 2011. Statistikken viser også at utnyttelsesgraden, målt som andel av totalt kjørte kilometer med passasjerer, gikk ned med 2 prosent i den samme perioden.

Ønsker frislipp
Konkurransetilsynet sa i mai i år at de ønsket et frislipp av drosjeløyver. De mener at en slik fri konkurranse vil føre til et bedre tilbud og lavere priser for kundene. Senere har økonomer fra flere miljøer med innsikt i drosjenæringen, slaktet Konkurransetilsynets faglige vurderinger bak forslaget om å oppheve antallsreguleringen av drosjeløyver. Seniorforsker Eric Nævdal ved Frischsenteret sa til bladet Taxi, at Konkurransetilsynet synes å være mer drevet av ideologi enn av fagøkonomisk teori.

- Forholdene for mange drosjesjåfører er både uverdige og ulovlige, og det blir verre og verre i stort tempo, sier Johnsen i pressemeldingen.

Økning i kollektivtransport
Tall fra SSB viser at Osloborgeren reiste 21,3 turer i snitt med taxi i 2007. I samme periode i 2011 falt snittet til 14,9. Omsetningen pr.tur derimot har økt med 40 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere