Gå til sidens hovedinnhold

- Du betaler like mye, men sparer 25.000 kroner

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen har et lønnsomt lånetriks.

Du kan spare tusenvis av kroner på smart håndtering av dine lån. Det hele dreier seg om å betale ned på riktig lån først.

- Har du flere lån må du sørge for å betale de ned i riktig rekkefølge, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Har du to eller flere lån er det gjerne renteforskjeller mellom dem. Renteforskjellen på et boliglån og et forbrukslån er i området 10 til 20 prosentpoeng. Det som da er helt sikkert er at det lønner det seg å nedbetale det dyreste lånet først.

Du betaler akkurat det samme som før
- Jeg snakker ikke om å endre den totale tilbakebetalingstiden, eller å endre antall avdragskroner. Jeg snakker om å rute det samme antallet avdragskroner til de til enhver tid dyreste lånene, innenfor den samme nedbetalingstiden, sier Pedersen.

Teoretisk sett er det beste å betale ned lånene etter tur, etter hvilke du betaler høyest rente på.

- I praksis vil dette ofte være vanskelig. Men hvis det er vanskelig å få den nødvendige avdragsfrie perioden, skal du betale minst mulig i avdrag på det billigste lånet. I praksis er det lettest å få avdragsfrihet på boliglånet, eventuelt å forlenge nedbetalingstiden. Nedbetalingstiden kan forkortes igjen etter at du har nedbetalt de dyrere lånene. Du har også full mulighet for å gjøre ekstra innbetalinger på lånet uten noen ekstra omkostninger.

Noen enkle eksempler i tabellen under illustrerer i hvilken rekkefølge - og hvor raskt - det kan lønne seg å nedbetale de ulike lånene dine.

Spar 25.000 kroner
I dette eksemplet har lånetakeren fire forskjellige lån, der de samlede lånene er 2.340.000 kroner. De totale terminbeløpene per måned er 19.464 kroner. Dette er forutsetningene for lånesituasjonen:

Den største delen av avdragene går her til boliglånene med 5.556 kroner i måneden av totale avdrag på 10.714 kroner.

- Det mest lønnsomme er å gjøre om boliglånet til et avdragsfritt lån, inntil de andre lånene er nedbetalt. Det betyr at du skal rute de 5.556 kronene som skulle gått til boliglånet først til kredittkortet. Dette vil da være nedbetalt innen cirka åtte måneder. Deretter rutes avdragene til forbrukslånet, inntil dette er nedbetalt. Til slutt nedbetales billånet. I dette tilfellet vil de tre dyreste lånene være nedbetalt på under fire år. Ved å rute avdragene til de dyreste lånene vil du i dette eksemplet spare omtrent 25.000 kroner. Dette oppnår du ved å betale akkurat det samme i avdragsdelen som i den opprinnelige nedbetalingsplanene på de fire lånene.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken